Obustavljena istraga protiv Borisa Kordića i Josipa Kvesića

Bosna i Hercegovina
Obustavljena istraga protiv Borisa Kordića i Josipa Kvesića
.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo obustavilo je istragu protiv Josipa Kvesića i Borisa Kordića u slučaju navodnog prisluškivanja v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić, kazala je glasnogovornica Azra Bavčić.

Po riječima glasnogovornice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, istraga nije potvrdila navode Josipa Šimića, zbog čega je istraga protiv Kordića i Kvesića obustavljena, javlja BIRN-Justice Report. 

- Rezultati provedene istrage nisu potvrdili niti pokrijepili kazivanja osumnjičenog Josipa Šimića, te je istraga protiv Kordića i Kvesića obustavljena - rekla je Bavčić.

Šimić je Tužilaštvu BiH predao navodne dokumente koji govore da su Gordana Tadić te Ružica Jukić prisluškivane, a zatim kazao da je dokumente dobio od “lažnih” inspektora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Kvesića i Kordića.

U Kantonalnom tužilaštvu su naveli da se istraga protiv Šimića nastavlja. Šimić se sumnjiči za krivotvorenje i lažno predstavljanje.

Protiv Kordića i Kvesića pred Sudom BiH vodi se proces zbog organizovanog kriminala, iznuda i zloupotreba, prenosi Fena.

Ne propustite