NEMAJU SE KOME OBRATITI: Selo u BiH “muku muči” s medvjedom koji im uništava pčelinjake i imovinu

Bosna i Hercegovina
NEMAJU SE KOME OBRATITI: Selo u BiH “muku muči” s medvjedom koji im uništava pčelinjake i imovinu
.

Medvjed, koji već mjesecima redovno posjećuje pčelinjak Mladena Milovića u selu Zagraci kod Gacka, u potpunosti je uništio 15 košnica od ukupno 80, a često se može vidjeti ispred kućnih vrata ovog domaćina.

Milović strahuje da će mu medvjed, s obzirom da se toliko odomaćio, u potpunosti uništiti pčelinjak, te da će početi i ljude napadati.

Medvjed je počeo da dolazi u aprilu i redovan je posjetilac. Prije nekoliko dana došao mi je pred vrata kuće, nakon čega je `odšetao` do pčelinjaka koji je udaljen nekoliko metara i preskočio ogradu visoku skoro dva metra”, rekao je Srni Milović.

On kaže da je prepušten sam sebi i da je na sve načine pokušao da zaštiti svoju imovinu, ali da ništa ne pomaže.

Ojačao sam željeznu ogradu, kamere sam već odavno postavio, ali nema efekta. Iznenađen sam da medvjed, koji ima više od 250 kilograma, može da preskoči toliko visoku ogradu”, ističe Milović.

On kaže da ga posebno iznenađuje što ne pomaže ni električna čobanica koju je postavio oko cijelog pčelinjaka.

Postavio sam je prije desetak godina i nikada nisam imao problema. I ranije su dolazili medvjedi, ali bi se uplašili i pobjegli. Ovo je neka posebna vrsta koja je na sve imuna”, dodaje Milović.

On kaže da se medvjed ne boji ničega i da s prvim mrakom dolazi do kuća.

Prije dva dana našao sam se u njegovoj neporednoj blizini i sreća što sam bio blizu kuće i uspio da utrčim unutra”, naglašava Milović.

Ovaj domaćin napominje da je tužno gledati kako mu ova zaštićena životinja uništava imovinu, a on je nemoćan da se sam odbrani i nema kome da se obrati.

Dolazila mi je opštinska komisija, ali ja tu ništa ne očekujem”, kaže Milović i dodaje da mu ostaje samo da iz kuće na kameri gleda kako se medvjed šepuri njegovim imanjem i uništava pčelinjak u koji je uložio dosta novca i  truda.

Ne propustite