AGRESIVNO VRIŠTANJE Teoretičari zavjera upali na tribinu o vakcinisanju u Srbiji: "Male boginje nisu virus, lažete!"

Region
AGRESIVNO VRIŠTANJE Teoretičari zavjera upali na tribinu o vakcinisanju u Srbiji: "Male boginje nisu virus, lažete!"
.

Današnja tribina "Istina o MMR cjepivu i cijepljenju" trebala je poslužiti roditeljima u Srbiji da postave pitanja najvećim stručnjacima u Srbiji i otklone bilo kakve nedoumice o neophodnosti cijepljenja djece.

To je, nažalost, bilo gotovo nemoguće, jer je nekolicina prisutnih protivnika cijepljenja odmah na početku tribine počelo agresivnim i primitivnim komentarima i upadicama stopirati pokušaj liječnika da otvore diskusiju o MMR cjepivu, piše Blic.

"Male boginje nisu virus", "Od MMR-a se umire", "Cjepiva ne provjerava nitko, a one izazivaju autizam kod djece", samo su neke od potpuno suludih tvrdnji, koje su ti ljudi iznijeli u svečanoj sali općine Stari grad.

Oni su oštro verbalno napadali prisutne liječnike, ne dozvoljavajući im čak ni da odgovore, jer su im pojedinci otimali mikrofon. Prvi ispad izazvala je Snežana Terzić iz Građanske inicijative za neobavezno cijepljenje, tražeći da doktor Predrag Kon, vrhunski epidemiolog koji apelira na građane da cijepe djecu, potpiše da će "materijalno odgovarati ako nešto krene po zlu".

"Je l' ćete vi da platite? Pa nemojte samo garantirati etički i moralno nego i materijalno? Pa da potpišete, napismeno da garantirate", vikala je Terzić.

Prisutni su cijelo vrijeme osjećali netrpeljivost, a svi koji su došli postaviti pitanja, osjećali su se neugodno u prisustvu agresivnim pojedinaca. 

Prijeteće prozivke i agresivno vrištanje

Mikrofon je potom došao u ruke Nikole Aleksića, koji je još prije početka tribine bio raspoložen za svađu. Stariji gospodin, koji po zanimanju nije liječnik, već član ekološkog pokreta iznio je, vrlo bučno, gomilu spekulacija o cjepivu.
"Male boginje kao virus ne postoje, to ste vi izmislili. MMR sadrži živu", bile su samo neke od brojnih besmislica koje je kazao Aleksić, ne dozvoljavajući organizatorima skupa da mu ukažu na to da drži monolog, koji ne vodi nikakvoj smislenoj diskusiji.

Međutim, on je bio uporan u svojoj namjeri da ne preda mikrofon te je dodao da njemu "prijete zato što je protiv cjepiva, hapse ga kad prijeđe na zeleno svijetlo" i još mnogo toga, pa čak i da mu je prisutni doktor Kon "osobno prijetio u TV emisijama".

Organizatori su pokušali vratiti razgovor u okvire pristojnosti, ali je to je bilo praktično nemoguće.

Teoretičari zavjera vrištali

Na tvrdnje protivnika cijepljenja kako se u medijima "diže fama oko bolesti, koja je blaga", imunolog Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj Srđa Janković rekao je da nikakva fama ne postoji, već obavještavanje javnosti o opasnosti.

"Male boginje su bolest od koje se umire, ne znam zašto ne biste spriječili smrt jednog djeteta", rekao je liječnik. 

Stručnjaci nisu mogli da dođu do riječi, jer su protivnici cijepljenja, u nedostatku argumenata, bili poprilično bučni.

Podsjetimo, strahovi vezani uz cijepljenje i autizam vežu se uz pobijenu studiju koja je tvrdila kako postoji veza između cjepiva i autizma. Studija je objavljena u medicinskom časopisu The Lancet prije 20 godina od strane osramoćenog bivšeg liječnika Andrea Wakefielda, a pobio ju je niz kasnijih znanstvenih istraživanja.

Ne propustite