Načelno postignut dogovor oko spornih pitanja, štrajka doktora u KS neće biti

Bosna i Hercegovina
Načelno postignut dogovor oko spornih pitanja, štrajka doktora u KS neće biti
.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS postigli su danas usmeni dogovor te a u ovom kantonu neće biti.  

- Mi smo imali nešto drugačije stavove od ljekara, ali smo našli kompromise u kojima smo riješili neka od pitanja poput dežurstava, podrške federalnom kolektivnom ugovoru i druga. Postignut je dogovor, sve na opće zadovoljstvo. Načelno smo postigli dogovor oko svih spornih pitanja, štrajka u KS neće biti - rekao je Konaković. Dodaje da će administrativne procedure u vezi s tim biti na vanrednoj sjednici Vlade KS, planiranoj za sutra.

Ističe da će ljekari imati mnogo bolje uvjete rada, zdravstveni radnici također. Investira se, kaže, i u opremu, a vjeruje da će se na kraju kalendarske godine moći reći da je zdravstvo u mnogo boljem stanju nego je to bilo na početku njegovog mandata.    

- Bili su sporni neki procenti dežurstava. Našli smo kompromis, kad neko hoće da se dogovori onda se dogovori - naglasio je premijer.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hočko potvrdio je da sutra neće biti obustave rada u KS, prije svega zahvaljujući razumijevanju Vlade KS.

- Mislim da smo postigli značajan uspjeh, svi treba da budemo zadovoljni. Sve smo dogovorili ranije, samo su nedostajali detalji. Danas smo definitivno dogovorili, satnica će biti 2,60, minuli rad 0,5, te 37,5 radnih sati. Jedino smo morali povući naš prijedlog, te će dežurstva za ljekare opće medicine biti 0,4 a za specijaliste i subspecijaliste 0,5 - naglasio je.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH najavio je za danas štrajk koji je počeo u devet kantona (osim u ZHK jer tamo nema sindikata doktora), ali to, kako su kazali, ne znači automatski i obustavu rada koja je na snazi u četiri kantona. Njihov zahtjev je da se potpiše kolektivni ugovor za doktore na nivou Federacije.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH kaže Rifat Rijad Zaid pojasnio je da svi kantoni imaju isti zahtjev te naglasio da "premijeri svih ostalih kantona treba da prepoznaju ono što je prepoznao premijer KS i kompletna vlada".

- Po mojim informacijama, za sutra su zakazani pregovori u Posavskom kantonu, SBK i ZDK, nadam se i u BPK-a - naglasio je.

Ne propustite