KOLIKO JE DRŽAVA PRIZNALO KOSOVO? Postoji službena brojka, ali Kosovo i dalje nema tačan popis!

Region
KOLIKO JE DRŽAVA PRIZNALO KOSOVO? Postoji službena brojka, ali Kosovo i dalje nema tačan popis!
.

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ažuriran spisak zemalja koje su priznale neovisnost Kosova. S tog su popisa netragom nestale Nigerija i Uganda jer njihovu pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila, prenosi Jutarnji.hr.

Naime, ni devet godina nakon proglašenja neovisnosti Kosovo i dalje nema tyčan popis zemalja koje su ga priznale. Kao službena brojka se navodi da ih je 114. Ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli je najavljivao da će i afrička država Mali uskoro priznati Kosovo, no to se nije dogodilo. Treba reći da je bilo dosta naivno očekivati takav korak ove države u kojoj vlada ozbiljna nestabilnost zbog pritiska terorističkih skupina. Osim toga, Srbija, zahvaljujući očuvanju starih jugoslavenskih veza s članicama Pokreta nestvrstanih, blokira njihova priznanja.

No, proteklih je dana posebno interesantna bila tema Surinama. Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je tvrdio da je ta južnoamerička zemlja povukla priznanje Kosova iz 2012. godine. Kosovska je vlada rekla kako to nije moguće temeljem međunarodnog prava. No, to su u krivu jer je  moguće, a Dačić se hvalio i slučajem države Sao Tome i Principe koja je također povukla priznanje Kosova. Kako bilo da bilo riječ je o izuzetno smiješnom nadmetanju dviju država koje imaju bitno važnijih problema za rješavanje. No, oni nemaju tako dobar odjek u javnosti kao vijest da je “Surinam povukao priznanje Kosova”.

 

Ne propustite