93 POSTO SVIH OBOLELIH NISU BILI VAKCINISANI: Od početka oktobra registriran 41 slučaj malih boginja

Region
93 POSTO SVIH OBOLELIH NISU BILI VAKCINISANI: Od početka oktobra registriran 41 slučaj malih boginja
.

U Srbiji je od početka oktobra registriran ukupno 41 slučaj oboljelih od malih boginja a više od 70 posto zaraženih je hospitalizirano.

Kako javlja Tanjug pomoćnica direktora Instituta "Batut" epidemilog Darija Kisić Tepavčević ja kazala kako većina oboljelih ima povišenu temeperaturu i tipične promjene na koži. Kada je riječ o učestalosti komplikacija zabilježena su dva slučaja upale pluća.

Po njenim riječima 93 posto svih obolelih nisu bili vakcinisani ili su bili nepotpuno vakcinisani. Kada je riječ o proglašavanju epidemije Kisić Tepavčević  je kazala kako epidemija predstavlja broj oboljelih veći od uobičajenog, ali kako su kriteriji strožiji kada je riječ o malim boginjama. Također, navela je kako je do sredine ove godine manje od 30 posto djece s područja Beograda bilo vakcinisano, te kako sada taj postotak iznosi više od 50 posto.

"Slična je situacija i u drugim krajevima Srbije. Veliki gradovi su najveći problem jer tu imamo namanji obuvhvat kad je u pitanju ova vakcina", kazala je Kisić Tepačević, piše Fena.

Ne propustite