AKO VAM SMRDI IZ USTA, MOŽDA NISU ZUBI: Možda je ova BOLEST!

Porodica i zdravlje
AKO VAM SMRDI IZ USTA, MOŽDA NISU ZUBI: Možda je ova BOLEST!
.

Iako vodite računa o oralnoj higijeni, i dalje vas muči neprijatan zadah? 

Onda je vjerovatno neka od ovih sedam stvari. 

Bolest desni

Ako imate zadah u kome se ističe miris metala, vrlo je lako moguće da vas muče desni. Bakterije koje se razvijaju ispod njih izazivaju upalu i infekciju, a ukoliko pušite i ne perete zube redovno, šanse da zaradite upalu desni se mnogo povećavaju. Uz to, ovo stanje se prenosi i genetski.

Gastroezofagealni refluks

Ako vam je zadah kiselkast, evo gdje leži problem. Ovo je stanje u kome se želudačna kiselina vraća u jednjak i usta, zbog čega se javlja peckanje. Refluks oštećuje grlo i pluća, a usta čini omiljenim staništem bakterija pa se obavezno javite ljekaru.

Helikobakter pilori

Zadah i stalan bol u stomaku uz loše varenje, gorušicu i mučninu ukazuju na ovu bakteriju. Što prije se javite ljekaru, i vjerovatno će jedna tura antibiotika sve riješiti.

Dijabetes

Ako imate voćkasti zadah, to znači da vaše tijelo za gorivo umjesto glukoze koristi mast, što ukazuje na dijabetes.

Previše vitamina

Neprijatan zadah može da ukaže i na to da unosite previše vitaminskih suplemenata. Konsultujte se sa ljekarom ili nutricionistom da vidite gdje griješite, i pokušajte da umjesto suplemenata jedete više voća i povrća.

Kamen u krajnicima (Tonzilolitis)

Ako ste skloni upalama krajnika, na njima imate rupe u koje upadaju ostaci hrane na kojima se dalje talože bakterije. Možete da ih sami vadite štapićima za uši, ali ako se stalno vraćaju, vjerovatno je najpametnije da izvadite krajnike.

Dehidracija

Lučenje pljuvačke je ključno za zdravlje usta, a ako ne unosite dovoljno vode, nemate čime da isperete bakterije.

 

Ne propustite