Sjeverna Koreja UBRZANO razvija projektil koji će dosegnuti do AMERIKE

Svijet
Sjeverna Koreja UBRZANO razvija projektil koji će dosegnuti do AMERIKE
.

Manje od šest mjeseci nakon lansiranja prvog interkontinentalnog balističkog projektila, Sjeverna Koreja radi na razvoju napredne verzije postojećeg KN-20, koji bi mogao da dođe do Sjedinjenih Država, piše CNN.

Režim Kima Džong Una ubrzano radi na poboljšanju svakog dijela novog projektila, tvrde neimenovani američki zvaničnici upoznati sa sjevernokorejskim programom.

U toku su nova, dodatna poboljšanja na sjevernokorejskim lanserima, sistema za navođenje i nišanjenje – rekli su izvori CNN-a, dodajući da ovo primorava SAD da preispitaju sjevernokorejsku prijetnju.

CNN podsjeća da ova vijest dolazi uoči odlaska predsjednika SAD Donalda Trampa u Aziju, gde će sjevernokorejsko oružje biti glavna tema razgovora.

SAD smatraju da je moguće da će tokom 2018. Sjeverna Koreja moći da stavi minijaturnu bojevu glavu na međukontinentalni projektil, rekli su neimenovani zvaničnici.

U međuvremenu, očekuje se da će Pentagon do kraja godine završiti izvještaj o nukleranom oružju i protivraketnoj odbrani. Na osnovu ovog izvještaja će se odrediti troškovi za modernizovanje američkog naoružanja kako bi se suprotstavili prijetnji Sjeverne Koreje, navodi CNN.

Neimenovani izvori ističu da se SAD već suprotstavljaju nuklearnoj Sjevernoj Koreji, jer je već izvedeno niz nuklearnih i raketnih testova. Dilema kojom se sada bave američki obavještajci je da li je sjevernokorejski projektil na lanseru i da li je naoružan nuklearnom bojevom glavom i spreman za napad.

Obavještajci pretpostavljaju da Sjeverna Koreja ima funkcionalne bojeve glave koje nikada nisu testirane. Svaki takav test mogao bi se smatrati prijetnjom.m

(Blic.rs/CNN) 

Ne propustite