Požalili se na nerad jednog kolege pa svi ostali bez mjesečne naknade

Region
Požalili se na nerad jednog kolege pa svi ostali bez mjesečne naknade
.

Voditelji katedri na Sveučilištu u Zadru primili su ovih dana obavijest o ukidanju dodatka u iznosu od 500 kuna neto, koji su mjesečno primali za obavljanje tog posla. Većina voditelja ostala je neugodno zatečena i ogorčena zbog te odluke, osobito jer smatraju da su, iako je riječ o simboličnoj naknadi, kolektivno kažnjeni zbog nerada pojedinca, javlja Zadarski list.

Ukidanje naknade sprovela je Uprava Sveučilišta u Zadru, a objavila rektorica prof.dr.sc. Dijana Vican na sjednici Senata održanoj 18. srpnja.

"Na pojedinim odjelima Sveučilišta u Zadru ustrojene su katedre te su imenovani i šefovi istih. S obzirom na to da nisu svi odjeli osnovali svoje katedre u isto vrijeme, a da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u međuvremenu izmijenilo način obračuna mjesečnog koeficijenta, unutar kojeg je ograničilo promjene na plaći zaposlenika, djelatnicima sa statusom šefa katedri koje su kasnije osnovane nije se moglo osigurati povećanje koeficijenta za navedenu funkciju", kazala je Vican.

Na upit o razlozima ukidanja naknade rektorica zadarskog sveučilišta kazala je kako se kod donošenja ove odluke Uprava Sveučilišta vodila načelom pravednosti i kolegijalnosti.

Naknade ukinute zbog pravednosti

"Sveučilište nije u mogućnosti svim šefovima katedri osigurati navedeni dodatak na plaći pa je donesena Odluka o ukidanju dodatka na plaću svim šefovima katedri Sveučilišta u Zadru", odgovorila je Vican dodajući kako se, s obzirom na doista mnoge znanstvene i nastavne aktivnosti Sveučilišta u Zadru, nada pitanjima i tekstovima koji će javnosti prikazati ulogu i funkciju Sveučilišta u Zadru u društvenoj i gospodarskoj zajednici kojoj pripada.

Priču oko naknada otvorio je pročelnik Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, koji je na 5. sjednici Stručnog vijeća tog odjela članove izvijestio da je utvrdio kako Katedra za kulturu i prirodnu baštinu, čiji je voditelj doc.dr.sc. Igor Kulenović, ne funkcionira te najavio da će o tome upoznati Upravu Sveučilišta, a nastavila se pisanim upitima koje je doc.dr.sc. Đani Bunja uputio Upravi Sveučilišta, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Agenciji za znanost i visoko obrazovanje s konkretnim pitanjima vezanim za taj slučaj.

Očitovanje prozvanog šefa katedre

Bunja je naveo kako se nakon pročelnikova izvješća Igor Kulenović na 10. sjednici Stručnog vijeća očitovao članovima o svom radu navodeći da "temeljem njegova stručnog mišljenja nije potrebno održavati nikakve sastanke katedre, da je u potpunosti opravdana isplata naknade kao dodatka na njegovu plaću, kao i buduće isplaćivanje iste".

"Imam određene nedoumice u vezi s funkcioniranjem naše sveučilišne zajednice, tim više što se pokazalo tijekom rasprave da vrlo važni članovi o problematici isplata naknada za voditelje katedri imaju različita mišljenja", iznio je u uvodu dopisa Bunja koji je, među ostalim, prorektora prof.dr.sc. Josipa Faričića dopisom od 7. srpnja ove godine zamolio za odgovor na pitanje zašto Uprava Sveučilišta u Zadru smatra da je zakonski utemeljeno isplaćivati određenu naknadu za rad koji se ne obavlja.

"Ako je to ipak moguće, onda vas molim da i sve druge članove naše sveučilišne zajednice uputite na zakonsku formu temeljem koje mogu ostvariti ta prava. Međutim, ako takva prava mogu ostvariti samo povlašteni članovi, molim vas da i nas druge, možda malo manje vrijedne članove, uputite u kriterije za stjecanje privilegiranog statusa", stoji u Bunjinu dopisu prorektoru Faričiću, a u dopisu resornom ministarstvu on navodi kako odgovor od njega nikada nije dobio već doznao na 8. sjednici Stručnog vijeća Odjela.

Neugodan dopis

"Članica Senata i savjetnica za financije rektorice Sveučilišta u Zadru tada nas je izvijestila kako je na sjednici Senata Sveučilišta takva odluka donesena zbog određenog 'neugodnog' dopisa Upravi Sveučilišta. To je kod mene izazvalo još veću nedoumicu pa molim za odgovor na sljedeća pitanja:

Tko je nadležan za funkcioniranje katedri i financiranje naknade šefovima katedri? Je li to Sveučilište ili Ministarstvo? Isplaćuje li se ta naknada iz državnog proračuna ili iz drugih izvora? Tko u sustavu znanosti ima pravo odrediti da je zakonski utemeljeno isplaćivanje naknada za rad koji se ne obavlja i tko ima pravo ukinuti naknadu za rad koji se obavlja sukladno zakonskoj regulativi? Ako se predmetne naknade sada ukidaju, jesu li one do sada isplaćivane zakonito i moraju li oni koji su ih dobili nezakonito vratiti? Je li moguće sveučilišnoj zajednici učiniti dostupnim podatke o naknadama i nagradama koje svi naši članovi primaju iznad plaće i po kojim osnovama? Što ako postoji još slučajeva ovakve prakse, odnosno kako će se utvrditi eventualno kršenje zakona ako informacije o isplatama nisu dostupne?
Ovo su pitanja koja je Bunja uputio resornom ministarstvu, a upit je zaključio jednako sarkastično izražavajući nadu da za odgovor ili upućivanje na nadležne koji se bave problematikom koja ga zanima neće biti potrebno "više od 140, odnosno 210 dana", aludirajući na rok od šest mjeseci koji je protekao od utvrđivanja i izvještavanja uprave Sveučilišta da Katedra za kulturu i prirodnu baštinu ne funkcionira, te dodatni rok otkako je uputio dopis prorektoru Sveučilišta do dana kad je primio odgovor.

Odgovor Ministarstva

S istim, detaljnim upitom, Zadarski list se obratio i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a odgovor koji su dobili prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurava za Sveučilište u Zadru sredstva za isplatu plaća sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama te materijalna prava u skladu s temeljnim kolektivnim ugovorom. Za ostale isplate, koje su iz vlastitih sredstava Sveučilišta u Zadru, obratite se direktno visokom učilištu", stoji u dopisu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ne propustite