Ovo će biti najduži tunel u Srbiji (VIDEO)

Region
Ovo će biti najduži tunel u Srbiji (VIDEO)
.

Beograd -- Ključni građevinski objekat saobraćajnice Novi Sad – Ruma biće dvocjevni tunel kroz Frušku goru dug tri i po kilometra.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle nedjelje da je novac za početak izgradnje Fruškogorskog koridora izdvojen i da će u prvoj polovini sljedeće godine biti završeni svi projekti i počeće njegova izgradnja.
Iz vizuelizacije koju je uradio Petar Dragić, a prema idejnom projektu Instituta za puteve iz Beograda, možemo videti tačan potez putne dionice državnog puta I-B reda koji će omogućiti bržu saobraćajnu vezu između Novog Sada i Rume i samim tim rasteretiti mjesta kao što je, na primjer, Irig.

Putna dionica pripada fruškogorskom koridoru, a povezaće obilaznicu oko Rume i Novi Sad. 

Saobraćajnica se prostire u planinsko-ravničarskom terenu u sremskom dijelu Vojvodine. Ključni građevinski objekat ove saobraćajnice je tunel “Iriški venac” kroz Frušku goru, kao dvocjevni tunel u dužini od oko 3,5 kilometara. Ovaj tunel će ujedno biti i najduži tunel u Srbiji. 

Ova saobraćajnica ima za cilj da saobraćajno rastereti urbanizovane površine i izmesti tranzitni saobraćaj s prostora Nacionalnog parka Fruška gora kroz tunel “Iriški venac”. 

Saobraćajnica je deo fruškogorskog koridora koji će biti i veza između koridora X i koridora IV, a po rangu to će biti vangradska saobraćajnica rezervisana za brzi motorni saobraćaj. 

Prema projektu, zadržaće se i postojeće saobraćajnice koje vode ka vrhu Iriški venac, tako da će vozači koji budu imali nostalgiju prema iriškoj „lakat krivini“ moći da koriste i stari put. 

Kroz vizuelizaciju ovog infrastrukturnog projekta vide se i svi detalji novoprojektovane saobraćajnice koja se jednim dijelom poklapa sa postojećim državnim putem br. 21 i sa tunelom izbija u podnožje sjevernog dijela Fruške gore. 

Vizuelizacija Petra Dragića urađena je na osnovu realnih podataka iz idejnog projekta koji je uradio Institut za puteve iz Beograda, i model se može koristiti za sljedeće BIM faze (4D, 5D itd). 

Ideja o gradnji tunela kroz Frušku goru, koji bi spojio Novi Sad i Rumu, postoji odavno, a o svim fazama ovog ambicioznog projekta možete pročitati ovdje.

Ne propustite