Gratz: Utvrditi koliko je Srbija dužna pograničnim opštinama zbog hidroelektrana na Drini

Bosna i Hercegovina
Gratz: Utvrditi koliko je Srbija dužna pograničnim opštinama zbog hidroelektrana na Drini
.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će biti vanrednih parlamentarnih izbora, ako ih opozicija želi.

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH iz Naše stranke Dennis Gratz zatražio je da se konačno utvrdi koliko Republika Srbija duguje pograničnim opštinama na obalama Drine i jezeru Perućac na ime naknade zbog eksploatacije prirodnih resursa, natapanja tla i drugih posljedica po okoliš, piše Klix.ba.


"Dok se bavimo trivijalnim stvarima, ne vidimo da institucije Srbije žure sa nastojanjima da završe priču oko granice između BiH i Srbije. U svim pregovorima, vrlo malo se vodi računa o interesima BiH, a i pogranične opštine stidljivo šute, premda se milioni nenaplaćenih potraživanja na ime naknade gomilaju. Sve to ide na štetu građana BiH i lokalne zajednice", kazao je Gratz.

Gratz naglašava da je prije utvrđivanja međunarodne granice između BiH i Srbije, potrebno prvo da se javno izlistaju sva potraživanja i utvrdi ko je kome dužan i šta se nije naplatilo.

"Ukoliko je bilo nekih prebijanja, za koje javnost ne zna, vrijeme je da se i sa tim izađe u javnost", zaključio je Gratz.

(Klix.ba)

Ne propustite