Zeleni ajvar - nova dimenzija omiljene zimnice
Ima već tome da sam po uzoru na jedan recept s interneta radio ovaj, hajdemo ga nazvati, ajvar! Glavni sastojak su mu zelene, još ne dozrele rajčice, a sličnosti s ajvarom kakav je svima poznat baš i nema.
Po mom skromnom zaključku, titulu ajvara nosi samo zato što se koristi na sve načine kao i onaj “obični” ajvar od paprike.
Okus mu daje senf i hren, zelene rajčice boju, a ukupni rezultat je iznenađujuće dobar. Ovo je svakako dobar način kako iskoristiti rajčice koje ostanu na biljci nakon što nas napusti lijepo vrijeme.
![]()
Sastojci:
- 1/2 kg zelenih rajčica
- 2 žlice hrena
- 1 dl ulja
- 1 žlica senfa
- sol papar maslinovo ulje
Pripreme:
Zelene rajčice je potrebno oprati i očistiti od eventualnih oštećenja te ih tada usitniti/samljeti bilo u multipraktiku ili blenderu. Kada ste dobili lijepo mljevenu smjesu istu je potrebno procijediti kako bi se riješili viška tekućine. Ja sam to napravio tako da sam smjesu prebacio u kuhinjsku krpu koju sam stavio u cjedilo te dobro stegnuo rukama dok sva voda nije izašla. Štapnim mikserom pomiješajte ulje, senf, hren, sol i papar te dodajte ocijeđene rajčice. Sve još malo prođite štapnim mikserom te sipajte u staklenku. Za kraj, ajvar prelijte s maslinovim uljem i spremite u hladnjak.
Savjet!
Poslužiti uz sve vrste pečenja, roštilj, kobasice ili suhomesnate proizvode ili kao namaz za prepečeni kruh. U svakom slučaju, ovaj zanimljivi recept svakako vrijedi isprobati.
(24sata.hr)