Agenti CIA-e poslani su u Južnu Ameriku da otkriju istinu o Hitleru

Svijet
Agenti CIA-e poslani su u Južnu Ameriku da otkriju istinu o Hitleru
.

Novootkriveni dokumenti američke središnje obavještajne agencije pokazuju kako je SAD istraživao je li Adolf Hitler živio u Južnoj Americi 1955. godine – čak deset godina nakon što je počinio samoubistvo.

Naime, službeni dokumenti otkrivaju kako je jedan bivši pripadnik SS-a kazao špijunima da redovno susreće nacističkog vođu u Kolumbiji i kako je Hitler, koji je tada mogao imati 66 godina, radio kao zaposlenik brodarske kompanije prije nego je otišao u Argentinu.

Izvještaj prikazuje fotografiju Phillipa Citroena koji se obratio agentima 1954. godine i kazao da je upoznao čovjeka koji tvrdi da je Hitler i koji živi u gradu Tunja, sjeverno od Bogote. Na fotografiji s njim je navodno Adolf Hitler koji je tada bio u srednjim pedesetim godinama.

Do trenutka kada su agenti poduzeli bilo kakvu akciju, muškarac koji je tvrdio da Führer, navodno je otišao u Argentinu.

Ipak, CIA je bila iznuzetno skeptična prema tvrdnjama Citroena te su preporučili da se slučaj odbaci.

Hitler i njegova supruga Eva Braun ubili su se u bunkeru u Berlinu u aprilu 1945. godine, dok su mu sovjetske trupe bile na tragu.

Njegovo tijelo pronašli su sovjetski vojnici, te je pokopan na neoznačenom mjestu. Sedam dana poslije, Njemačka se predala savezničkim silama.
Ali, glasine da je Hitler zapravo pobjegao u Južnu Ameriku nastavile su kružiti desetljećima.

Priču je potpalilo otkriće da su se Adolf Eichmann, glavni izvršitelj strahota Holokausta i Josef Mengele, doktor koji je izvršavao bolesne eksperimente na zatvorenicima u Auschwitzu – krili u Argentini i Brazilu.

Naime, Eichmann se poslije Drugog svjetskog rata krio većinom u Argentini. Iako je živio pod drugim imenom, uhvatili su ga 1960. godine pripadnici izraelske tajne službe Mossad. Na suđenju u Jeruzalemu osuđen je na smrt i obješen.

Mengele je pak izbjegao uhićenje i utopio se dok je plivao što dalje od brazilske obale 1979. godine.

Ovi novootkriveni dokumenti pokazuju kako su strahovi Amerike o Hitlerovom preživljavanju bili dovoljno ozbiljni da dokazne dokumente povuku natrag u SAD.

Naime, dokument koji je potpisao voditelj CIA-inog ureda u Caracasu u Venezueli, David Brixnor, poslan je u Washington 1955. zajedno s fotografijom koja koja navodno pokazuje Hitlera s ‘vrlo pouzdanim’ izvorom CIA-e Citroenom. U dokumentu piše kako je fotografija snimljena ‘ne tako davno’.

Također, u dokumentima piše kako je Citroen strahovao da Saveznici više neće moći suditi Hitleru za ratne zločine jer je otada već prošlo deset godina.

(Jutarnji list)

 

Ne propustite