Sve partije koje su za BIH, moraju zagovarati građanski princip kojeg favorizuje Brisel

Bosna i Hercegovina
Sve partije koje su za BIH, moraju zagovarati građanski princip kojeg favorizuje Brisel
.

Dragan Čović je zaista aktivan u lobiranju za izmjene Izbornog zakona. Apsolutno odbijam njegove ideje o načinu izmjena Izbornog zakona, jer one znače da bi se uvele etničke izborne jedinice, što je motivisano s tim da samo predstavnik HDZ-a sjedi u institucijama države, odnosno da bude vječiti izbarani član Predsjedništva, kazao je za TV1 potpredsjednik SDP-a Miro Lazović.

"Način kako on to radi nije dobar, unosi nemir u regionu jer on svojim agresivnim pristupom remeti odnose između Hrvatske i BiH", smatra potpredsjednik SDP-a

Mišljenja je da se mora vratiti građanskom principu izbora.

"Moramo se vratiti principu u kojem će građanin imati pravo da bira članove Predsjedništva kao što smo to radili 1990te godine. Sadašnji način izbora članova Predsjedništva, učvršćuje podjele. Način izbora članova Predsjedništva trebao bi da vodi integraciji bosanskohercegovačkog društva i države.

"Ako bi građanin mogao birati i Srbina i Bošnjaka i Hrvata, i iz reda ostalih čime bi se realizirala presuda Sejdić- Finci, taj način izbora bi vodio integraciji, jer bi svaki izabrani član Predsjedništva morao voditi računa o svakom građaninu što sada nije slučaj", rekao je Lazović.

Sve partije koje su za Bosnu i Hercegovinu, dodaje Lazović, morale bi zagovarati izmjenu Izbornog zakona na ovim principima.

"Tim se bi se faktički sadašnji Ustav doveo u poziciju da se mora mijenjati jer sa ovim Ustavnom ne možemo postati ravnopravni članovi Evrope. I Brisel je u više navrata govorio da se moramo vratiti građanskom principu", kazao je Lazović.

 

(Vijesti.ba)

Ne propustite