Upozorenje iz BH Gas-a: Zbog potpisanog protokola u Bosanskom Brodu FBiH ostaje bez plina

Bosna i Hercegovina
Upozorenje iz BH Gas-a: Zbog potpisanog protokola u Bosanskom Brodu FBiH ostaje bez plina
.

Sporazum da prirodni plin iz Hrvatske u Rafineriju nafte Bosanski Brod stiže kroz stari naftovod je udar na državu BiH, te bi u ovom slučaju Federacija BiH ostala bez mogućnosti priključka na prirodni plin iz Hrvatske, upozorili su danas iz BH Gasa.

Riječ je o sporazumu koji su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić, a potpisivanju je prisustvovala i premijerka RS-a Željka Cvijanović. Tom prilikom i jedna i druga strana istaknule su kako je cilj ovog projekta smanjenje zagađenosti zraka u Bosanskom i Slavonskom Brodu.

S druge strane, iz BH Gasa upozoravaju da državu Bosnu i Hercegovinu niko nije kontaktirao kada je riječ o ovom projektu, te da bi u slučaju da Rafinerija zaista i dobije plin na ovakav način, Federacija ostala bez mogućnosti priključka na prirodni plin iz Hrvatske, jer ne bi bilo tehničke mogućnosti da se i Federacija priključi na isti produktovod.

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić i njegov savjetnik Almir Bečarević govore za Patriu da je raniji dogovor bio da se izgradi interkonekcijska tačka na Brodu, preko koje bi se napajala prirodnim plinom i FBiH, ali i Rafinerija Brod, te da je taj dogovor sada prekršen, odnosno, FBiH je uskraćena mogućnost da se napaja prirodnim plinom iz ovog pravca.

"Ni jednog trenutka iz FBiH, a pogotovo iz BH Gasa, nismo protiv tog da Rafinerija ima prirodni plin. Međutim, korištenjem starog produktovoda u funkciji plinovoda za Rafineriju, kako je i danas saopćeno, obesmišljena je gradnja plinovoda Brod – Zenica“, kaže Bečarević.

On pojašnjava da je raniji dogovor bio da plinovod iz Broda ide do Zenice, a da se na njega priključi i Rafinerija. Sada kada je Rafinerija dobila samostalan izvor plina, neće biti interesa za gradnju plinovoda prema Zenici.

"Nije nam jasno zbog čega Hrvatska pristaje na ovaj projekt, pogotovo kada znamo da imamo potpisana tri pisma namjere da će Hrvatska graditi plinovod do Broda, a mi iz Broda prema Zenici. Od ovoga što su danas dogovorili Hrvatska i RS korist će imati samo Rafinijera u Brodu i isporučilac plina, kompanija gospodina Čermaka, koja će prometovati s nekoliko stotina miliona KM. Građani RS-a neće imati koristi od ovoga“, kaže Bečarević.

Iz BH Gasa podsjećaju da se na drugom kraju BiH, na plinovodu u Zvorniku gradi odvojak prema Bijeljini, i to na plinovodu koji je izgrađen za potrebe Sarajeva. Kada se odvojak izgradi, objašnjavaju, Sarajevu će biti umanjena količina plina za nove potrošače koji se priključe u Bijeljini.

"Sada kada je obesmišljena gradnja plinovoda Brod - Zenica, može se reći da su susjedi blokirali dotok plina u FBiH s dvije strane“, navode iz BH Gasa.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je tokom posjete Beogradu prije nekoliko dana da ga ne zanima na koji način će Federacija dobiti prirodni plin.

 

(Patrija)

Ne propustite