Crnadak u službenoj posjeti Japanu

Aktuelno
Crnadak u službenoj posjeti Japanu
.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas u s ministrom vanjskih poslova Japana Tarom Konom, kada je konstatirano da je bilateralna saradnja između dvije zemlje dobra i sadržajna.

Crnadak je zahvalio na dosadašnjoj pomoći Vlade Japana BiH, te je zajednički istaknuto da je u narednom periodu potrebno raditi na dovođenju novih japanskih investicija u BiH.

Ministri Crnadak i Kono su postigli dogovor o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša BiH i Japana, što će stupiti na snagu 1. januara 2018. godine, a ministar Kono je potvrdio posvećenost daljem razvoju BiH, te je zaključio da je mir u BiH jedan od ključnih faktora stabilnosti na Balkanu.

Tokom susreta, Crnadak je upoznao Konoa upoznao s najznačajnijim pitanjima vezanim za evropski put BiH i opredijeljenost BiH za dalje unapređenje saradnje u regionu, a razgovarao je i o sigurnosnoj prijetnji koju Sjeverna Koreja predstavlja na području Azije i u cijelom svijetu.

Također, Crnadak je danas posjetio Hirošimu gdje je u okviru službene ceremonije odao počast žrtvama bombardiranja iz 1945. godine i položio vijenac na spomenik stradalima.

U okviru posjete Hirošimi, ministar Crnadak se susreo s gradonačelnikom Hirošime s kojim je razgovarao o saradnji između lokalnih zajednica BiH i Japana, kao i o razvoju Hirošime nakon Drugog svjetskog rata.

Dan ranije, u ponedjeljak, ministar Crnadak razgovarao je s grupom članova japanskog parlamenta (Diet) s kojima je razgovarao o mogućnostima unapređenja parlamentarne saradnje između BiH i Japana, kao i parlamentarnoj podršci japanskim projektima u BiH.

Na samom početku posjete Japanu, koja je počela 29. oktobra, Crnadak je održao predavanje na japanskom Univerzitetu Sophia o temi vanjskopolitičkih prioriteta BiH.

U okviru posjete, ministar Crnadak se sastao sa građanima BiH koji žive u Tokiju, te je razgovarao s selektorom fudbalske reprezentacije Japana Vahidom Halilhodžićem, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Službena posjeta ministra Crnatka Japanu se završava sutra, 1. novembra, sastancima s predstavnicima Japanske organizacije za vanjsku trgovinu (JETRO) i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, prenosi Fena.

Ne propustite