Skupština KS odlučila da Collegium artisticum bude samostalna KJU

Aktuelno
Skupština KS odlučila da Collegium artisticum bude samostalna KJU
.

Delegati Skupštine Kantona Sarajevo usvojili danas zaključke o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, čiji je predlagač Ministarstvo privrede KS.

Zaključeno je da se Nacrt utvrdi, te provede javna rasprava od 30 dana. Sve primjedbe, sugestije i mišljenje Skupštine bit će dostavljene Vladi KS, a nakon provedene javne rasprave Vlada je zadužena da da obrazloženje.

U nastavku sjednice, Skupština KS je donijela Odluku o izdvajanju Organizacione jedinice “Collegium artisticum” iz Javne ustanove “Centar za kulturu Kantona Sarajevo” u samostalnu javnu ustanovu.

Izdvajanjem Collegium artisticum vraća se status samostalne kantonalne javne ustanove Collegiumu, te se time uvažava činjenica da je galerijska djelatnost specifična i uređena Zakonom o muzejskoj djelatnosti za čiji razvoj je neophodno postojanje reprezentativne Galerije koja ima svoju historiju, tradiciju.

Stoga je, kako je obrazloženo, kao prestižna galerija potrebna reprezentativnim udruženjima za likovnu umjetnost ULUBIH/ULUPUBIH/ULUKS uza normalan rad i razvoj likovnog stvaralaštva, prenosi Fena.

Ne propustite