Proizvođači malina u BiH ove godine u gubitku (VIDEO)

Bosna i Hercegovina
Proizvođači malina u BiH ove godine u gubitku (VIDEO)
.

Proizvođači malina u BiH ove godine su u gubitku, rečeno je na okruglom stolu "Problemi i rješenja u sektoru jagodičastog voća", održanom u Tuzli u organizaciji Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH i Grupacije proizvođača maline Tuzlanskog kantona pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

Elementarne nepogode, slabi prinosi, niske otkupne cijene i neusklađenost podsticaja sa situacijom na terenu, osnovni su problemi proizvođača. Zaključeno je da je osnivanje zadruge najbolje rješenje i to će biti prioritet, kako bi na vrijeme pripremili malinjake za narednu sezonu.

Sektor jagodičastog voća u početku je mnogo obećavao s obzirom na potencijal, ali ovogodišnje elementarne nepogode uzrokovale su gubitke i  dovele u pitanje nastavak proizvodnje.

- Imao sam tri dunuma, a ove godine dva su stradala od elementarnih nepogoda. Svi su u gubicima - kazao je predsjednik Grupacije proizvođača maline TK Almir Dedić.

Uz niske otkupne cijene, proizvođači jedva pokriju troškove. Procijenjeni su na oko 1,20 KM po kilogramu, otkupna cijena je oko 1,70 KM, a samo zaštita za održavanje malinjaka košta oko 300 KM po dunumu. Zaključeno je da bi osnivanje zadruge omogućilo komercijalizaciju, odnosno pojeftinjenje ulaznih elemenata, veće prinose i prodaju po najboljoj mogućoj cijeni.

- Pokušavamo okruglim stolom da animiramo ljude da se organizuju u zadruge, jer smatramo da je zadruga osnovna ćelija poljoprivrednog organizovanja na određenom prostoru u određenoj proizvodnji koja može i u lošim godinama amortizovati negativne efekte i utjecati na modernizaciju proizvodnje, a time na povećanje prinosa i bolje tržište - istakla je predstavnica UO Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH Jasminka Hadžiabdić.

Kako je rekao sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju TK pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla Suad Selimović, oni će registrovati zadrugu do Nove godine.

- Iskoristit ćemo ovaj zimski period za edukativne sastanke i pripremu malinjaka za narednu sezonu. Najbitnije je u malinjacima od proljeća đubriti i osigurati zaštitu, što će se odraziti na ukupan finansijski bilans – kazao je Selimović.

Osim toga, Programi podsticaja bi trebali pratiti situaciju na terenu, prilagođavati se potrebama proizvođača i sistemski rješavati probleme, složili su se predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH i Grupacije proizvođača maline Tuzlanskog kantona.

U BiH ima oko 20.000 proizvođača malina. U prošloj godini izvezene su 22 tone malina, u vrijednosti od oko 56 miliona KM i zato je u interesu svih da se ova proizvodnja očuva, zaključeno je, prenosi Fena.

Ne propustite