KAO DA JE SMAK SVIJETA: Hobotnice počele da izlaze na kopno! (VIDEO)

Zanimljivosti
KAO DA JE SMAK SVIJETA: Hobotnice počele da izlaze na kopno! (VIDEO)
.

Nekoliko desetina hobotnica izašlo je u poslednje tri noći na plažu u Njukvaju na obali Velsa i šokiralo lokalno stanovništvo, koje nikada prije nije doživjelo ovaj fenomen. Hobotnice koje žive u ovim vodama mogu da narastu do 50 cm i obično se nalaze samo u dubinama od 3 do 100 metara. Neke su pronašli mrtve.

Bret Džouns, voditelj brodskih izleta kazao je da ih je prvi put vidio kada se vraćao sa jednog izleta poslije zalaska sunca.

- Bilo je kao u scenariju za kraj svijeta. Bilo ih je oko 20 ili 25 na plaži. Nikada ih nisam vidio tako izvan vode - kazao je on i dodao da je iznimna rijetkost vidjeti hobotnice na suvom, javlja Guardian.

 

- Ko zna, možda ih zbunjuju svjetla luke, možda umiru poslije ljeta ili su ih ošamutile nedavne oluje - kazao je.

Džons je kazao da se, prema njegovom iskustvu, ovakve hobotnice obično skrivaju u kamenju dva ili tri metra ispod površine. Pokušali su, dodaje, da vrate ova stvorenja u more.

- Pokupili smo one koji su bili skroz na suhom i bacili ih natrag u more. Nadam se da smo uspjeli da ih spasimo.

No, njihov pokušaj nije bio dovoljan da ih spasi sve. Zato je nagovarao i druge ljude na plaži da mu pomognu da vrate hobotnice u more, ali ih je upozoravao: 'Stavite rukavice, grizu se kao lude'.

Voditelj Nacionalnog morskog akvarijuma u Plumutu, Džejms Rajt, upozorio je da je neobična pojava znak da nešto nije u redu s hobotnicama.

- Bojim se da je sama činjenica da smo ih pronašli izvan mora znak da nešto nije u redu. Područje na kojem vidimo ovo njihovo čudno ponašanje je područje pogođeno olujama Ofelijom i Brajanom, pa možemo da pretpostavimo da su one uticale na hobotnice. Možda su ozleđene u velikim olujama ili su postale osjetljive na promjenu u atmosferskom pritisku - dodao je Rajt.

Morski biolog Stiv Simpson izjavio je da je "ekstremno čudno i nevjerovatno retko" da hobotnice na ovaj način izlaze iz mora na suvu obalu. Navodi kako su hobotnice jako ranjive na kopnu i teško je zamisliti da su na njemu pronašle novi izvor hrane.

 

Ne propustite