ISELJAVANJE MLADIH: 'Odlazimo iz jer nam druge zemlje daju više prava'

Region
ISELJAVANJE MLADIH: 'Odlazimo iz jer nam druge zemlje daju više prava'
.

Tekst je pisan s podacima za Republiku Hrvatsku, ali vjerujemo ista ''pravila'' vrijede za sve zemlje u regionu.

Iseljavanje mladih iz Hrvatske ne staje. Pravo stanje je, kazuju demografi, sigurno znatno gore od onoga što statistike pokazuju. Mnogi odlaze “na neviđeno”, bez znanja jezika, bez osnovnih podataka o dokumentima koji su im potrebni da bi negdje vani našli posao.

 - Radnik u Švedskoj uz godišnji odmor ima i 40 sati tijekom godine kako bi mogao otići s posla ranije ili kasnije doći, a da pritom ne mora previše objašnjavati zašto mu to treba i to mu ne umanjuje plaću. Na svakom koraku su igraonice, neka vrsta otvorenog vrtića, koji su besplatni i u kojima djeca uživaju dok mame mogu sjesti sa strane, popiti kafu s prijateljicama te se podružiti - iskustvo je to Tamare Šehagić Vrkljan (26) iz Slavonskog Broda, koja se sa sinom 2015. pridružila mužu u Stockholm u Švedsku. Tamara je prošla besplatne kurseve švedskog, dobila je besplatno i knjige, a sada radi na gradskom aerodromu.

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, lani je iz Hrvatske iselilo ‘samo’ 36.436, no demograf prof. Anđelko Akrap, kaže da su ti podaci besmislica. - Radi se o MUP-ovim podacima odjavljenih iz Hrvatske, no broj iseljenih strahovito je veći. Imali smo iseljenički val 60-ih godina prošloga stoljeća, 90-ih i posljednji je počeo 2007. i traje do danas - upozorava Akrap. Razlog? Ekonomska nesigurnost a odlaze čitave obitelji.

- Jedino je rješenje da se radniku osigura rad na neodređeno vrijeme kako bi mogao planirat obitelj i ostanak u zemlji - rekao je Akrap. A uz Njemačku, kao tradicionalno top destinaciju za naše iseljenike, među prvih pet zemalja gdje najviše Hrvata iseljava su Austrija, Irska, Švedska i Švicarska. Švedska je samo u rujnu imala 78.000 nepopunjenih radnih mjesta i povećalom traže građevinare, informatičare, zdravstvene radnike... No iz Švedskog veleposlanstva u Hrvatskoj savjetuju: “Pokušajte naći posao dok ste u Hrvatskoj jer Švedska daje dopuštenje da u zemlji boravite samo 90 dana. Teško da ćete u tom vremenu naći posao”. A posao se može naći preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji je dio EURES-a, mreže javnih zavoda za zapošljavanje država članica Europskog gospodarskog prostora i Švicarske.

 Na toj mreži poslodavci iz EU objavljuju oglase za posao. Iz veleposlanstva preporučaju: “Prevedite svoje dokumente za zapošljavanje na engleski prije nego ih pošaljete poslodavcu, bit će lakše dobit posao”. A jednom kad se Šveđanin odluči za hrvatskog radnika, on ga prijavljuje u švedskoj poreznoj upravi i za njega traži švedsku inačicu OIB-a. Bez tog broja praktički se ne može ni stan unajmiti. S njim se automatski, bez dodatne papirologije, regulira i pravo na mirovinsko te zdravstveno osiguranje, kao i socijalna skrb. Tko ima švedski OIB, može prijaviti i svoju obitelj u migracijskom uredu u mjestu boravka. Ta zemlja slovi kao izuzetno uređena zemlja, a državljanstvo se može dobiti nakon pet godina ili nakon tri godine ako se netko uda/oženi za Šveđana ili Šveđanku. U Švicarsku je malo teže ući zbog jakih imigracijskih ograničenja. Ove godine su dozvolili samo 54 trajnih boravišnih dozvola za strance te 543 kratkoročnih. Prijave iz Hrvatske, prema zadnjim iskustvima, u pravilu se automatski odbijaju. No prvo treba naći poslodavca koji našeg radnika želi i taj isti poslodavac podnosi zahtjev kantonalnim vlastima da izdaju radnu dozvolu.

No dobit će je samo onaj koji se odnosi na posao za koji ne postoji nezaposlen Švicarac. Kad se i dobije dozvola za rad, pojedinac se mora javiti lokalnim vlastima u mjestu stanovanja.

U Irsku se može doći i bez radne dozvole te je procedura ostanka jednostavna. Da bi mogli primiti plaću, treba vam Personal public service number (PPSN), svojevrstan OIB, a za njega je potrebna dozvola o prebivanju. Iskustva naših kažu da se uz isprintan životopis bilo kakav posao može naći već za dvije sedmice. Poslodavac iz bruto plaće uplaćuje i mirovinsko te socijalno, dok se zdravstveno uplaćuje samostalno. No obiteljski paketi imaju već za oko 100 eura mjesečno. U Austriju se može useliti samo uz radnu dozvolu koju traži poslodavac.

(Novi.ba/24sata.hr)

 

Ne propustite