Ove namirnice su odlične za kuhanje: Ali su JOŠ BOLJE ZA ČIŠĆENJE!

Sve za dom
Ove namirnice su odlične za kuhanje: Ali su JOŠ BOLJE ZA ČIŠĆENJE!
.

O prirodnim sredstvima za čišćenje, koja nam ne ugrožavaju zdravlje, sada se već zna dovoljno da će nam uvijek biti prvi izbor. Ali možda niste znali da u kuhinji imate niz namirnica koje vam mogu poslužiti da kuća zablista.

Limun

Idealan je za čišćenje, a pri tome ne morate misliti je li organski, jer ga nećete jesti ili koristiti za kuhanje. Tako, na primjer, možete očistiti mikrovalnu pećnicu. Stavite unutra čašu vode s narezanim limunom i malo octa, zagrijte na visokoj temperaturi i ostavite 15 minuta prije nego što otvorite mikrovalnu. Zatim samo prebrišite. Limunov sok odličan je izbjeljivač.

Ketchup

Zbog kiseline koju ima, ketchup je idealan za poliranje svih stvari od bakra. Također, može pomoći kod odstranjivanja tvrdokornih mrlja u pećnici. Zagrijte pećnicu na niskoj temperaturi, stavite ketchup na mrlje i pričekajte pet minuta, pa se krenite s čišćenjem.

Kuhinjska sol

Sitna zrnca soli djeluju poput abrazivnog sredstva za čišćenje. Tako, na primjer, u kombinaciji s limunom, sol može pomoći u čišćenju kuhinjske radne površine. Stavite sol i limunov sok na mrlju i ostavite da odstoji preko noći. Sljedeći dan isperite, a ovo bi trebalo pomoći i da se sva oštećenja na površini manje vide nego prije. Sol također pomaže za vraćanje sjaja posuđu.


Soda bikarbona

Sodom bikarbonom očistite srebro. Za čišćenje srebra koristite smjesu sode bikarbone i vode u omjeru tri prema jedan. Smjesu utrljajte na srebro, poput pribora za jelo, svijećnjaka i drugih ukrasa, zatim isperite i obrište mekanom krpom. Pločice na kuhinjskom podu često mogu biti prava muka za čišćenje. No, ako želite ukloniti i one najgore masne mrlje i pločicama vratiti sjaj, sodu nanesite na vlažnu krpu, prebrišite pod i nakon toga ga isperite. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja s većih površina koristite smjesu vode i sode bikarbone (tri dijela sode i jedan dio vode). Napravljenu pastu nanesite na površinu, ostavite da odstoji, zatim tom istom pastom lagano izribajte površinu i isperite.

Ocat

Još jedan saveznik za čišćenje cijele kuće. Od otapanja mrlja kamenca u kupaonici do čišćenja raznih kuhinjskih aparata, ocat je sjajno prirodno sredstvo. Možete ga nanijeti direktno na površinu ako ga stavite na komadić vate ili pamučne tkanine, pa pustite da odstoji ili napravite mješavinu vode i soka od limuna, pa ulite u bocu s raspršivačem za čišćenje raznih površina. Na taj način ćete uštedjeti puno novca, a sve će blistati.

 

Ne propustite