U NEDJELJU SPAVAMO SAT DUŽE: Ne zaboravite pomaknuti kazaljku na satu

Zanimljivosti
U NEDJELJU SPAVAMO SAT DUŽE: Ne zaboravite pomaknuti kazaljku na satu
.

U nedjelju u ranim jutarnjim satima počinje zimsko (standardno) računanje vremena te se kazaljka na satu pomiče s tri na dva sata ujutro. To znači da u nedjelju spavamo sat duže.

Jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat unaprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvog utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju sat vremena dulje.

Ljetno računanje vremena uvedeno je 1983. godine.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Praksa koja ima mnoge negativne posljedice: HOĆE LI EU UKINUTI POMICANJE KAZALJKI?

U Europskom parlamentu, uslijed sve više dokaza o negativnom utjecaju pomicanja sata dva puta godišnje, postoji snažna podrška promjeni direktive Europske komisije i ukidanju te prakse, rekao je u srijedu na konferenciji za medije češki europarlamentarac Pavel Svoboda (EPP).

Osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, “pomicanje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u obiteljima, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu”, ustvrdio je Svoboda na konferenciji održanoj u Europskom parlamentu (EP) u Strasbourgu.

Također je istaknuo da je pomicanje sata uvedeno je sa ciljem uštede energije, no da taj cilj nikad nije ispunjen i da je ta praksa.

Ne propustite