KORISNI SAVJETI: Evo kako da uklonite fleke od crnog vina!

Sve za dom
KORISNI SAVJETI: Evo kako da uklonite fleke od crnog vina!
.

Ako vam se to već dogodilo i pokušali ste svoj stolnjak isprati vodom, na tkanini je ostala plavičasta fleka. Da biste to spriječili, morate odmah reagirati čim se desi nezgoda.

Gdje ima crnog, vjerojatno ima i boca bijelog vina. Za prvu pomoć natopite poprskani dio tkanine bijelim vinom da se mrlja ne sasuši.

Međutim, čim prije morate upotrijebiti pravu stvar – bijeli ocat ili limunov sok. Umočite tkaninu u bijeli ocat sve dok mrlja ne izađe i zatim isperite vodom. Po potrebi ponovite postupak.

Naravno, ovaj trik najbolje rezultate daje kod tkanina bijele boje. Svakako budite oprezni ako je tkanina koju želite očistiti u boji, naime, uz mrlju od vina mogli biste skinuti i boju tkanine.

 

PROČITAJTE JOŠ:

UŠTEDITE NA RAČUNIMA: Trikovi koji će vaš dom održati duže toplim

Kako je ovih dana znatno zahladilo, posljedično imamo sve veću potrebu da se zagrijemo kod kuće. Nemamo svi mogućnosti pojačati grijanje (a oni koji imaju nanose štetu kućnom budžetu!), na ovaj način možete održati svoj dom toplim duže vrijeme.

Pod prozore ili vrata od terase postavite deke – na taj način će iz vašeg stana izlaziti manje topline.

Na radijatore možete ugraditi automatski termostat koji temperaturu prostora održava na istoj temperaturi.

Iza radijatora koji se nalaze ispod prozora postavite aluminijsku foliju. Tako će toplina biti usmjerena na prostor, a ne na zid ispod prozora.

Daska postavljena iznad radijatora predstavljat će prepreku toplom zraku da izlazi kroz prozor. Također, radijatore ne treba zaklanjati zavjesama ili namještajem.

Izbjegavajte prozore ili vrata terase ostavljati otvorenima “na kip”, jer tako toplina izlazi iz prostorije, a zrak je sve nekvalitetniji. Umjesto toga radije provjetrite sobu nekoliko puta tijekom dana.

Spuštanje roleta također može pomoći u tome da se toplina duže zadrži u prostoriji.

Ako je vani hladno ali ipak sunčano, razmaknite zavjese kako bi prirodna toplina ulazila u dom.

Puno energije troši se zagrijavanjem hladne prostorije. Radije se trudite temperaturu u sobi održati podjednakom tijekom cijelog dana i noći – danju oko 20, a noću oko 15 stupnjeva.

Na parket ili laminat stavite tepih – poslužit će kao izolacija koja sprječava gubitak topline kroz pod.

Nakon što ispečete nešto u pećnici, vrata od rerne ostavite otvorenima kako biste dodatno zagrijali ohlađenu prostoriju.

 

NIJE SVEJEDNO KOJE STE IZABRALI: Evo šta znače boje u vašem domu

Sve boje imaju određeno značenje, bilo estetske prirode ili do te granice da se koriste u zdravstvene svrhe.

Boje utječu na naše emocije i raspoloženje. Zbog toga je izuzetno bitno koju boju ćete izabrati za bojenje zidova kuće.

Žuta

Žuta je vesela i optimistična boja, a isto tako utječe na ljude. Ona budi pozitivne emocije i odiše dobrim raspoloženjem. Ako se osjećate loše i depresivno, žuta boja će vas sigurno oraspoložiti. Obojiti zidove kuhinje, dnevne ili radne sobe u žutu boju. Ukrasite kupaonicu žutim detaljima. Odmah ćete biti veseliji.

Crvena

Crvena je boja strasti i romantike, pa je odličan izbor za spavaću sobu. Ona budi osjećaj bliskostii topline. Crvenu boju izaberite za prostorije u kojima provodite vrijeme s ljudima koje volite. Kako je crvena izrazito snažna boja, pazite da ne pretjerate s njezinom primjenom.

Plava

Plava boja idealna je za prostorije u kojima želite imati mir. Ona umiruje jer nas podsjeća na vodu. Također, plava se često koristi u uredima, jer potiče produktivnost i smanjuje napetost.

Zelena

Zelena boja povezuje se sa zemljom i otvorenim prostorima. Ona je idealan izbor za osobe koje nemaju slobodnog vremena za boravak u prirodi. Zelena se, također, povezuje s liječenjem i dobrim zdravljem. Treba je izabrati za prostorije u kojima se vježba.

Bijela

Bijelu boju odaje dojam svježine i čistoće, ali je treba koristiti pažljivo jer prostorije mogu izgledati hladno i sterilno. Najbolje je da kombinirate s drugim bojama.

Crna

Crna odražava snagu, ali s obzirom na to da je riječ o neutralnoj boji, potrebno je kombinirati je s drugim, malo življim bojama. Crna se odlično slaže s većinom drugih nijansi i vrlo lako se može kombinirati. Jedino pravilo je da ne smije pretjerivati s njezinom primjenom.

Ljubičasta

Ljubičasta boja odlično će se uklopiti u spavaću sobu jer se povezuje s romantikom i razigranošću. Unaprijed isplanirajte s kojim drugim bojama ćete je kombinirati, jer se ne slaže najbolje sa svakom.

Ne propustite