Vijećnici odobrili izvještaj o projektu ''Izgradnja Trebevićke žičare"

Bosna i Hercegovina
Vijećnici odobrili izvještaj o projektu ''Izgradnja Trebevićke žičare"
.

Gradsko vijeće u Sarajevu usvojilo je na sjednici Izvještaj o aktivnostima na realizaciji projekta ''Izgradnja Trebevićke žičare''. Izvještaj je prezentiran i prikazivanjem kratkog dokumentarnog filma, a vijećnici su dali snažnu podršku gradonačelniku i svim subjektima u realizaciji ovog značajnog projekta, saopćeno je iz Gradskog vijeća

Na ovoj sjednici su također prihvaćene izmjene i dopune Programa rada Vijeća za ovu godinu. Potreba za izmjenama programa uočena je posebno u dijelu koji se odnosi na oblast urbanog planiranja.

Gradski vijećnici su odobrili i Izvještaj o primjeni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva te predložili da ovaj propis bude izmijenjen iduće godine.


Na današnjoj sjednici, gradski vijećnici su prvi put po formiranju Javnog preduzeća „Sarajevo“ d.o.o. upoznati s radom i rezultatima poslovanja za period 01.01.-30.06.2017. godine te s planom i programom rada preduzeća za tekuću godinu. Zaključeno je da se primjedbe, prijedlozi i sugestije iznesene u današnjoj diskusiji pretoče u zaključak koji će poslužiti organima ovog preduzeća kao smjernice pri izradi izvještaja za 2017. 

Vijećnici su razmotrili Nacrt Politike Grada Sarajeva za mandatni period 2016.-2020., Nacrt programa rada Gradskog vijeća za 2018. godinu, Nacrt budžeta Grada za 2018., kao i Nacrt odluke o izvršavanju budžeta, te ih uputili u javnu raspravu.  

Odobravajući prijedlog tema za Program rada Skupštine Kantona Sarajevo za 2018. godinu, vijećnici su naveli da treba preispitati ustavna rješenja, posebno u dijelu koji se odnosi na teritorij Grada Sarajeva i djelokrug lokalne samouprave Grada, utvrđen Ustavom Kantona Sarajevo.

Očekuje se nastavak provođenja reforme lokalne samouprave u smislu raspodjele nadležnosti i pripadajućih javnih prihoda u Kantonu Sarajevo, donošenjem odgovarajućih zakonskih propisa, odnosno očekuje se da će teme koje znače realizaciju ove aktivnosti biti sadržane u programu rada Skupštine Kantona Sarajevo za 2018. godinu.

U tom kontekstu, Gradsko vijeće predlaže da u programu bude  tema kojom će se Skupština Kantona podrobnije upoznati s obavezama iz presuda Ustavnog suda FBiH, a po zahtjevima za zaštitu prava na lokalnu samoupravu Grada Sarajeva, a zatim i donošenje zakona o lokalnoj samoupravi Kantona, navedeno je.

Gradsko vijeće je predložilo da iduće godine bude izmijenjen Zakon o lokalnoj samoupravi na način da se utvrdi nadležnost Grada za donošenje regulacionih planova, a do tada, što prije da bude uveden moratorij na primjenu odredbi važećeg zakona koje se odnose na djelokrug gradskih općina za donošenje regulacionih planova, kako gradske općine ne bi pristupale novim procesima provedbenog planiranja gradskog prostora nekoordinirano.

Vijećnici su na današnjoj sjednici upoznati s Informacijom o vršenju komunalnog inspekcijskog nadzora za period januar - oktobar 2017. godine, Informacijom o pripremljenosti javnih komunalnih preduzeća i drugih službi za zimski period, Informacijom o saradnji i odnosima organa Grada s vjerskim zajednicama i crkvama te s Informacijom o realizaciji programa mjera i aktivnosti na unapređenju kvaliteta života Sarajlija treće životne dobi.

Gradonačelnik je podržao inicijativu vijećnika Samira Fazlića da se u budućim posjetama najviših zvaničnika drugih država, u službeni protokol Predsjedništva Bosne i Hercegovine uvrsti posjeta Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Gradsko vijeće je jednom od narednih odluka imenovalo Sanjina Smajlovića za pravobranioca u Pravobranilaštvu Grada. On je dao svečanu izjavu pred Gradskim vijećem, a usvojena je i odluka o razrješenju dosadašnjeg pravobranioca zbog isteka mandata.

 

(Fena)

Ne propustite