DJEVOJKE IH MASOVNO NOSE: Ali kad saznate šta OVA OGRLICA znači, više je nikad nećete STAVITI OKO VRATA!

Moda i ljepota
DJEVOJKE IH MASOVNO NOSE: Ali kad saznate šta OVA OGRLICA znači, više je nikad nećete STAVITI OKO VRATA!
.

Na povratak čoker ogrlica malo je žena ostalo imuno. Mnoge djevojke su ih bez razmišljanja prigrlile po ugledu na trendseterke sa Instagrama. Sa druge strane, postoje i oni koji u ovom trendu ne vide ništa privlačno, pa ih porede sa lancima koji su oko vrata nosili robovi ili okovratnicima za pse.

A kakvu simboliku zapravo ima čoker ogrlica koja se u potpunosti pripija uz vrat?

Čoker (Choker) u bukvalnom prevodu sa engleskog znači davilica. Ogrlice mogu biti napravljene od najrazličitijih materijala kao što su saten, koža, pliš, somot ili metal. Iako se vezuju za devedesete godine, o njima svjedoče mnoge kulturne epohe.

Za čuvenog slikara Eduara Manea i njegove savremenike tanka crna tkanina oko vrata bila je oznaka žena lakog morala. Njegova slika “Olimpija” iz 1863. predstavlja pros*itutku višeg ranga, koja čeka svog klijenta. Njena smjelost i direktan, provokativni pogled zaprepastili su publiku tog vremena. Olimpija sa crnom trakom oko vrata, nagovijestila je slobodu, ali i dominaciju nad muškarcima.

Ove ogrlice bile su omiljeni modni detalj i u kraljevskom svijetu. Ona je bila zaštitini znak Ane Bolen, jedne od najslavnijih i najuticajnijih kraljica Velike Britanije, a proslavila ju je i Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije.

Čoker je promovisala i čuvena glumica Brižit Bardo, dok su najveću popularnost doživjele 70-ih godina kao dio gotik i grandž stila. Ipak, najbitniji i najslavniji momenat čokera bile su devedesete godine.

Kako se moda vrti u krug, novi preporod čoker okovratnika započeo je svoju novu eru prošle godine, kada su ih i najpoznatije modne kuće poput  “Šanela” i “Lanvina” uvrstile u svoje  kolekcije.

 

PROČITAJTE JOŠ:

NOSE IH I ŽENE I MUŠKARCI: One mogu biti opasne po zdravlje

Uske farmerke,poznati skinny jeans model, koje su već dugo modni trend, mogu prouzročiti zdravstvene probleme kod osoba koje ih nose.

Zbog takvih uskih farmerki, žene, ali i muškarci koji ih nose, gube osjećaj u nogama. Riječ je o meralgiji parestetike, odnosno gubitku osjeta u vanjskom dijelu bedra uzrokovanog pritiskom na dio bedrenog živca u području prepone.

Do tog poremećaja dolazi uslijed stalnog pritiska na bedreni živac, za koji su u ovom slučaju zaslužne uske farmerke. Ovaj poremećaj najčešće se javlja kod osoba koje zbog posla nose usko remenje ili odjeću poput policajaca, građevinskih radnika i trudnih ili pretilih žena, ali sve je više oboljelih među mlađim trendseterima.

Još opasnije od uskih farmerki su uske farmerke u kombinaciji s visokim petama koje guraju zdjelicu prema naprijed i pogoršavaju cijelu situaciju.

Na sreću, ljekari kažu da je utrnulost privremena i da ju je moguće jednostavno ukloniti nošenjem šire i komotnije odjeće.

Možda je vrijeme da uske farmerke napokon zamijenite nekim "širim" modelom, a štikle udobnim patikama ili balerinkama.

Ne propustite