TIJELO MOŽE DOŽIVJETI KATASTROFU: Ako vam fali OVO skloniji ste MALIGNIM BOLESTIMA

Porodica i zdravlje
TIJELO MOŽE DOŽIVJETI KATASTROFU: Ako vam fali OVO skloniji ste MALIGNIM BOLESTIMA
.

Nedostatak minerala može biti izrazito nepovoljan za cjelokupno zdravlje. 

Cink je mineral koji je neophodam za rad našeg organizma. On je metal i nalazi se u zemlji odakle ga uzimaju biljke, koje neorganske materije pretvaraju u organske. Iako ga u tijelu sveukupno treba biti vrlo malo, svega nekoliko grama, treba pripaziti kako bi njegov unos bio dovoljan.

Cink u organizmu potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca u koštanoj srži i sazrijevanje takozvanih T-limfocita koji su važni u zaštiti organizma od brojnih patogenih klica. Također, cink sprječava upale i suzbija viruse. Ljudi kojima kronično nedostaje cinka skloniji su malignim bolestima jer cink ima svojstva antioksidansa pa preventivno djeluje na pojavu raka.

Ovaj mineral potiče i bolju proizvodnju krvi, a to je vrlo važno za osobe oboljele od karcinoma. Cink uzrokuje i slabljenje imuniteta, a nedostatak cinka povezuje se i s rakom jajnika, dojke, pluća, crijeva, kože i leukemijom.

Nedostatak cinka uzrokuje pojavu bijelih mrljica na noktima, sklonosti čestim prehladama i infekcijama, suhu i grubu kožu, obilnu perut. Isto tako, nedostatak cinka u tijelu može uzrokovati i slabljenje okusa ili mirisa, slab apetit, naglo mršavljenje, teško zarastanje rana, kožne iritacije, dermatitis, akne. Poremećaj koncentracije i pamćenja, impotencija i neplodnost kod oba spola također su znakovi nedostatka cinka u organizmu.

Obogatit tijelo cinkom koji se nalazi u ovim namirnicama: jaja, meso (govedina, puretina), morski plodovi (školjke, rakovi, tuna), orašasti plodovi (bademi), grah, pšenične klice, , integralne žitarice, sjemenke bundeve, špinat, grašak.

 

PROČITAJTE JOŠ: 

Cijeli svijet poludio za ovim prirodnim napitkom koji riješava problem nadutosti u stomaku za samo nekoliko minuta (RECEPT) 

Mnogi od vas su vjerovatno imali problema sa nadutošću stomaka. Evo kako da brzo i jednostavno riješite taj problem uz ovaj jednostavni prirodni preparat…

Potrebni sastojci:

    - 1 limun
    - 1 krastavac
    - 1 mala kašika đumbira u prahu
    - 12 listova nane
    - 2litra vode

Priprema:

Limun i krastavac ogulite, krastavac ustitnite. Sve sastojke ubacite u blender dok ne dobijete sok. Pijte 6 čaša dnevno kako biste pročistili organizam, očistili bubrege, jetru pogotovo, te kako biste ojačali imunitet.

Zbog sastojaka koji se u njemu nalaze, ovaj prirodni lijek vam može pomoć da ubijete ćelije raka. Bogat je vitaminima i mineralima. Stomak vam neće biti nadut, a vi ćete bit zdraviji. Pored primjene ovog soka zdravo se hranite.Ukoliko vam je baš duže vrijeme stomak nadut, posjetite ljekara jer je moguće da imate neki problem sa probavnim sistemom.

Na osnovu izgleda noktiju saznajte koji minerali i vitamini vam nedostaju

Za lijepe i zdrave nokte neophodne su pravilna, redovna njega i ishrana. Na osnovu njihovog izgleda možete da otkrijete da li vam u organizmu nedostaju minerali i vitamini.

Lomljivost i suhoća često su posljedica nedostatka vitamina A i kalcijuma. Da biste ovaj mineral i vitamin nadomjestili, potrebno je češće jesti mrkvu, bundevu i mliječne proizvode.

Ako se nokti savijaju nadole, najvjerovatnije postoji nedostatak folne kiseline, proteina i vitamina C. Za nadoknadu svih ovih sastojaka neophodno je da jedete soju, meso, špinat, papriku i kivi.

Vertikalne bijele linije mogu da se jave zbog slabe apsorpcije minerala i vitamina, ali i zbog manjka vitamina B12 i željeza. Za otklanjanje ovog problema poželjno je grickanje suhog grožđa i konzumiranje pivskog kvasca.

Bijele tačke ukazuju da nema dovoljno kalcijuma i cinka, zbog čega bi trebalo da unosite mliječne proizvode i špinat.

Ne propustite