"Netko se želi narugati Đinđiću." Spomenik ubijenom srpskom premijeru Zoranu Đinđiću posvađao zemlju

Region
"Netko se želi narugati Đinđiću." Spomenik ubijenom srpskom premijeru Zoranu Đinđiću posvađao zemlju
.

Odluka beogradskih vlasti da podignu spomenik ubijenomu bivšemu premijeru Zoranu Đinđiću, koji je bio glavni protivnik trenutnim čelnicima grada sve dok ga nije smaknula kriminalna skupina 2003. godine, razljutila je kritičare koji su optužili vlasti za licemjerje.

Portal Balkan Insight u nedavnom članku izvještava o spornoj odluci aktualnog srpskoga predsjednika Aleksandra Vučića koja je podigla puno prašine.

"Mogu li žena i djeca pokojnog premijera spriječiti ovu katastrofu?", pita se jedan građanin u komentaru koji je dobio najviše lajkova na Facebooku u vezi s tom viješću, u kojoj se najavljuje postavljanje memorijalnog spomenika Đinđiću 12. ožujka sljedeće godine, na 15. godišnjicu njegove smrti.

Drugi komentatori u nevjerici napominju da svi koji sada oplakuju njegovo ubojstvo mrzili Đinđića dok je bio živ.

Neukus

Spomenik u obliku slomljene strijele, za koji se tvrdi da simbolizira Đinđićevu odanost srpskom napretku i da odaje počast njegovoj preranoj smrti, izabran je među 40 prijedloga.

"Gradske [vlasti] htjele su spomenik koji nije klasični, nego moderni, baš poput Đinđićevog života", rekao je gradski upravitelj Goran Vesić srpskoj nacionalnoj televiziji RTS.

No, neki smatraju da trenutne vlasti, na čelu sa Srpskom naprednom strankom predsjednika Aleksandra Vučića , nemaju pravo na Đinđićevu ostavštinu, jer su mu tijekom 1990-ih bili zakleti neprijatelji.

"To je školski primjer cinizma", rekao je jedan komentator na internetu.

"Strelica se zaobljava i mijenja smjer, vjerojatno jer se Đinđić okreće u grobu", požalio se jedan komentator na Twitteru.

Drugi su pak komentirali dizajn predloženoga spomenika govoreći da je neprikladan, a neki su predložili i da mu se umjesto ovoga podigne klasični spomenik.

"Netko se želi narugati Đinđiću. To je prometni znak. Podignuti je takvo nešto čovjeku koji je ubijen izrugivanje", rekao je Janko Veselinović, parlamentarni zastupnik i bivši član Đinđićeve Demokratske stranke.

Vesić je rekao da je gradnja spomenika Vučićeva ideja.

"Vučić i Đinđić nisu bili politički istomišljenici, ali Vučić je predložio da mu se izgradi spomenik. To je važno za naše društvo", Vesić je rekao RTS-u.

Velik dio kritika usredotočio se na Vučićev stav prema Đinđiću iz ere dok je aktualni predsjednik bio član ultranacionalističke Srpske radikalne stranke. Vučić je u to vrijeme javno lijepio postere s imenom zapovjednika Vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, kojemu se sudi za ratne zločine i genocid, preko znakova za ulice s nazivom Bulevar Zorana Đinđića u Beogradu.

Atentat

Đinđića je ispred vladine zgrade u Beogradu 12. ožujka 2003. godine ustrijelio Zvezdan Jovanović, član kriminalne organizacije "Zemunski klan".

Jovanović je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva u svibnju 2007. godine.

Nekoliko drugih, uključujući Milorada Ulemeka, poznatog i kao Legija, bivšega zapovjednika Jedinice za specijalne operacija srpskoga ministarstva unutarnjih poslova, također je poslano u zatvor.
Sud je ustanovio da je Ulemek organizirao ubojstvo, a Jovanović povukao okidač.

Ne propustite