Čović razgovarao sa zvaničnicima Evropskog parlamenta

Bosna i Hercegovina
Čović razgovarao sa zvaničnicima Evropskog parlamenta
.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović imao je niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima Evropskog parlamenta u Strasbourgu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Čović se danas u sjedištu Evropskog parlamenta susreo s predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem i s još nekoliko zastupnika.

Informirao je Tajanija o napretku BiH na putu ka euroatlantskim integracijama. Istaknuo je kako je otpočelo prevođenje odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije te je većina odgovora usaglašena kroz tijela mehanizma koordinacije.

Također je kazao kako su sjednice Predsjedništva BiH za vrijeme njegovog predsjedanja posvećene raspravi o napretku u procesu europskih integracija te da je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH i Vijeću ministara BiH određen rok 15. decembar za dostavu odgovora Evropskoj komisiji.

Predsjednik Tajani je ponovio opredjeljenje Evropske unije za pridruženje Bosne i Hercegovine evropskoj porodici te je ohrabrio predstavnike institucija i žitelje BiH da se nastavi s pozitivnim trendom ispunjenja obaveza.

Zastupnici u Evropskom parlamentu ponovili su podršku našim naporima pri ispunjenju obaveza kako bi dobili kandidatski status za članstvo u EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović obratit će se kasnije večeras članovima Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta.

Ne propustite