Otkriće DARA prirode: Njegova Visost – kokosovo ulje

Zdrav život
Otkriće DARA prirode: Njegova Visost – kokosovo ulje
.

Svako malo se pronađe ta neka nova, cool namirnica koja je super zdrava nekih mjesec-dva, svi bruje o tome, svi kupuju, svi oduševljeni i  onda – paf, pojavi se novi eliksir života na tržištu i sve ovo od prije postaje bez veze jer, naravno, nije dobro kao taj novi XY proizvod. I tako u krug. *yawn* No, s obzirom na to da sam slaba na sve te “zdrave” stvari, išla sam sve to malo podrobnije istražiti i vidjeti drži li priča vodu.

Otkriće ovog dara prirode i svih njegovih benefita za zdravlje/ljepotu je bila jedna od većih prekretnica u mom životu. Kada je krenula sva ta priča o kokosovom ulju, mislila sam da se opet radi o nekakvom marketinškom triku.


U ovom svijetu gdje nam feed-ove zatrpavaju svi ti “magični” čajevi, korzeti i ostali preparati za “moderno” skidanje kila koje zamjenjuje ono staro dosadno vježbanje i zdravu prehranu (čuj nju, tko je to još vidio radit?!), iskreno ničemu ne vjerujem sve dok sama ne zagrijem stolicu i pročitam pola interneta. Tako je bilo i ovaj put. Nabavila sam potrebnu literaturu, kupila teglicu ulja i krenula u potragu za odgovorima.

 

Naša ljubav se rodila već sljedeće jutro. Naime, večer prije sam stavila ulje na kosu jer sam naletjela na članak da je savršeno na kosu. Sa “yeah right” stavom sam ipak stavila malu količinu na vrhove,  malo umasirala u vlasište i ostavila preko noći neka se kuha. S obzirom na to da muku mučim sa suhom kosom i pucanjem vrhova još od prošlog tisućljeća, nisam se pretjerano nadala ničemu. S ostalim proizvodima bih uglavnom dobila OK rezultate ali ono, ništa spektakularno.

Čisto bi mi malo smirilo kosu i izgledala bi za nijansu normalnija. To sam očekivala i ovaj put. Kosa mi je dobro rasla do određene dužine (onako negdje do ramena) i onda kao da ima nekakva nevidljiva linija koju kad bi prešla, samo počne pucati. A ja, of course, odmalena sanjam o dugoj, zdravoj kosi tako da možete zamisliti frustraciju…

 

Uglavnom, vratimo se na ulje. Koristila sam dugo ricinusovo ulje i ono mi je isto bilo dobro, no nekako je bilo teško za kosu i nije bilo trajno rješenje za mene. Ista priča je bila i s maslinovim, avokadom, bademom… sve sam probala. Sve osim kokosa! To jutro kad sam oprala kosu nakon što se dooobro nahranila preko noći svim blagodatima ovoga ulja, nakon dugo vremena sam onako zatečeno gledala u svoj odraz u nevjerici. Meka, sjajna kosa, podatna, bez težine… di je moja kosa i što ste napravili s njom?!? :-D Rezultati su uvijek bili očaravajući, ne samo prvi puta. Počela sam ga koristiti 2 puta tjedno i kosa mi se preporodila. Uzmite u obzir i da sam se bila blajhala tako da je stanje bilo podosta loše prije upotrebe ulja. I bilo je ljeto. Kombinacija snova.

Kosa je bila samo početak. Polako sam ovo ulje integrirala i u njegu lica/tijela te u kuhinju gdje je do danas ostao glavni akter svih mojih specijaliteta.

Zašto je kokosovo ulje TAKO dobro?

DSC_0619

Svoje kruto agregatno stanje na sobnoj temperaturi kokosovo ulje ima radi visokog sadržaja (92%) zasićenih masnih kiselina.

Masne kiseline u kokosovom ulju grade specifične masne komplekse po čemu je ovo ulje i posebno u odnosu na druga biljna ulja. Kokosovo ulje sadrži u najvećoj količini masne kiseline srednje dugih lanaca, dok većina drugih biljnih ulja sadrže masne kiseline dugih lanaca. Srednjelančane masne kiseline se u ljudskom organizmu lako probavljaju i apsorbiraju te ne opterećuju probavni sustav. Također, ne ugrožavaju krv već direktno odlaze u jetru, gdje se pretvaraju u energiju.

U sastavu su najviše zastupljene sljedeće masne kiseline: zasićene (laurinska, miristinska, palmitinska, stearinska), mononezasićena oleinska i polinezasićena linolenska kiselina. Na sobnoj je temperaturi kokosovo ulje je krutina bijele boje, dok otapanjem prelazi u prozirnu bezbojnu tekućinu. Vrlo je otporno na visoke temperature što ga čini uljem izbora za prženje i kuhanje u kulinarstvu.

Spomenuta laurinska kiselina ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas tako štiti od mnogih bolesti. Jedini drugi izvor laurinske kiseline je majčino mlijeko, a poznato je da mlijeko izgrađuje imunološki sustav tek rođenog djeteta, pa je jasno o kako se važnoj namirnici radi.

Još jedan sastojak kokosovog ulja je  kaprilna kiselina koja potiče razvoj “dobrih” bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline. Kaprilna kiselina pozitivno djeluje na liječenje kandide te uništava parazite u probavnom traktu.

DSC_0910

Ova vrijedna namirnica pomaže pri sniženju kolesterola, pospješuje apsorpciju vitamina i važnih minerala poput kalcija, magnezija i željeza. Redovito korištenje kokosovog ulja doprinosi održavanju zdravlja crijeva, smanjenju tjelesne težine i normaliziranju metabolizma. Također, provedena su i istraživanja gdje se potvrđuje antikancerogeno djelovanje ovog ulja.

Neke od blagodati kokosovog ulja:

Djeluje preventivno na infekcije.
Pomaže kod sagorijevanja masnoća, redukcije apetita i smanjenja tjelesne težine.
Odlično ulje za kuhanje jer je izrazito otporno na toplinu.
Odlično za njegu kože (posebno za skidanje šminke s očiju – ako imate ekstenzije trepavica nemojte ga koristiti u ovu svrhu jer će vam skinuti i trepavice :-D ).
Štiti kosu te potiče njen rast.
Pomaže čak i kod Alzheimerove bolesti.
 

Kako ga ja koristim?

KOŽA – prije sam ga svakodnevno stavljala na lice, sada 1-2 puta tjedno. Ne izaziva prišteve, ne začepljuje pore i odlično nahrani kožu. Najdraža upotreba ovog ulja mi je nakon tuširanja kada ga nanesem na cijelo tijelo i pustim kožu da uživa. Od svih preparata za njegu kože, ovo mi se pokazalo najbolje. I još je i prirodno. <3

KOSA – 1-2 puta tjedno nanesem ulje na kosu minimalno 15 minuta prije pranja. Uglavnom ga držim satima da se lijepo upije, nekada i prespavam s njim na glavi, no ako imam obaveza 15min također učini svoje. Kosa će vam biti mekša, lepršavija, zdravija i brže će rasti.

KUHANJE – Ovo je jedino ulje koje koristim kada kuham. Samo u salate stavljam još i maslinovo, laneno ili bučino, no baš za kuhanje jedino kokos dolazi u obzir. Zašto? Zato što ovo ulje ima visok prag zagrijavanja. Prag zagrijavanja nam inače pokazuje koja je granica do koje možemo zagrijavati neko ulje prije nego što se njegovi nutrijenti počnu “paliti”. Kokosovo ulje junački može podnijeti temperature čak i do 180°C. Drugi razlog zašto ga uvijek koristim je okus koji hrana poprimi kad se priprema u kombinaciji s njim. Najdraže mi je svježe povrće (paprika, mrkva, tikvice, gljive) pečeno na cca pola žličice ovog ulja. Taj mix okusa i mirisa je nešto najsavršenije što postoji… Naravno, sve je to individualno. Ima ljudi koji ne vole osjetiti kokos u hrani i onda im ne preporučujem kupovinu hladno prešanog ulja (ja kupujem samo to i isto ulje koristim i za njegu i za kuhanje). Opcija za sve vas koji niste ljubitelji mirisa kokosa je kupovina rafiniranog ulja koje je tijekom obrade izgubilo svoj  miris i okus. S takvim uljem nećete ništa osjetiti u hrani, a opet ćete zamijeniti klasično ulje nečim malo zdravijim.

Jeste koristile ovo ulje? Kakva su vaša iskustva?

 

Ne propustite