20 nevjerojatnih svjetskih rekorda koje drže komšije Hrvati

Zanimljivosti
20 nevjerojatnih svjetskih rekorda koje drže komšije Hrvati
.

Biti najbolji na svijetu? Pa tko to ne bi poželio! S obzirom na neveliku populaciju od svega četiri miliona, u tome je uspjelo iznadprosječno puno Hrvata, piše Večernji List.

Ovaj pregled svjetskih rekorda, koji uključuje i prirodne fenomene, prvi je put objavila pivarska tvrtka Guinness 1955., a danas se izdaje na 20-ak jezika u stotinjak zemalja. Dio ovog zanimljivog štiva prije tačno deset godina postao je, uz nekoliko desetaka drugih Hrvata, i Đuka Siroglavić. U Guinnessovu knjigu ovaj je umirovljeni branitelj, slikar i humanitarac ušao svojom slikom “Val” dugom čak šest kilometara i sto metara. Danas je od najveće slike na svijetu ostala tek trećina.

Ostalo sam podijelio i prodao za humanitarne svrhe – kaže Đuka.

Postaneš poznat, vijest je prevedena na 50-ak jezika, prenijelo ju je 1800 portala, s ponudama su mi se javili Rai Uno i Turci, koji su htjeli sliku od 300 kvadrata, ali sve to bez naknade.

Dobijete nešto slave, ali ne i novca. Ne, Guinness mi nije promijenio život – veli Đuka.

ŠTRUDLA OD KILOMETAR I POL – Ne zna se koliko je trajalo dok su je zamijesili i napunili jabukama i grožđicama, ali samo za postavljanje 3078 štrudli na 350 stolova trebalo je sat i pol. Najduža linija štrudli, od 1479,38 metara, završila je, dakako, u Guinnessovoj knjizi rekorda. Događaj se, kako je ovih dana podsjetio portal Croatiaweek, zbio početkom septembra 2015. u ozaljskom kraju, tačnije u Jaškovu.

 PLES MOONWALK DUG 5,7 KM – Guinnessov rekorder Krunoslav Budiselić pet se puta upisao u ovu bibliju ekstremnih rezultata. Poznat je kao osoba kojoj je uspjelo tijekom jednog sata ‘moonwalk’ koracima otplesati dionicu od čak 5,7 kilometara. Ali Kruno je navukao i najviše čarapa te majica odjednom, napravio rekordni toranj od palačinki…

 NAJBRŽA VOŽNJA U ELEKTRIČNOM AUTOMOBILU – Mati Rimcu uspjelo je četvrtinu milje električnim automobilom prevaliti rekordno brzo; za samo 11,85 sekundi. Ovaj je Guinnessov rekorder tom prigodom na stazi u Velikoj Gorici vozio modificirani BMW M3 E30.

NEZABORAVNI MARATONAC – Nezaboravni Veljko Rogošić drži rekord s najdužom udaljenosti preplivanom bez peraja na otvorenom moru. Svjetski prvak u maratonskom plivanju, koji je u 63. godini preplivao La Manche, u Guinnessovu knjigu ušao je i preplivavši dionicu od 225 kilometara za koju mu je trebalo 50 sati i deset minuta.

NAJDUŽE SLIJEPO CRIJEVO – Hrvatskoj pripada i rekord za najduže slijepo crijevo na svijetu od 26 cm. Obično je dugo 7 do 9 cm, a rekordni primjerak uočen je 2006. na patologiji Vinogradske bolnice.

SLIKA OD 10.800 KVADRATA – Sliku Val, dugu 6100 metara, naslikao je 2007. Đuka Siroglavić. U Guinnessovu knjigu ušla je kao najveća slika u historiji, a površina joj iznosi 10.800 četvornih metara. Slika je, kao što i pristoji s obzirom na motiv mora, bila predstavljena u Bolu na Braču.

 DIVOVSKA KUTIJA ZA KOCKICE – Slika neviđeno velike kutije kokica, zapremnine čak 52,59 kubnih metara, u svijet je otputovala iz Osijeka. Kokicama je napunjena za sat i 57 minuta, a tako je u aprilu 2011. Cineplexx proslavio otvaranje dvaju novih šoping-centara.

TAMBURAŠKI ORKESTAR – U Guinnessovoj knjizi rekorda našao se i hrvatski orkestar sa sto tamburaša iz 20-ak gradova. Tamburaši dolaze iz gradova od Iloka do Splita, a u njemu su sve generacije od 16 do 64.

OBOŽAVAJU PANDE – Ponosni vlasnici najveće zbirke predmeta vezanih uz pande naši su građani – Iva i Edo Rajh. Njihova kolekcija sadrži i 1966 različitih poštanskih markica.

VOŽNJA S JEDNIM REZERVOAROM – Najduža dionica sa samo jednim rezervoarom goriva iznosi 2545,8 kilometara. Za volanom Passata 1.6 TDI BlueMotion odvozili su je 2011. Marko Tomac i Ivan Cvetković, a prosječno su na sto kilometara trošili 3,08 litara goriva.

ZA 24 SATA – 514 KM – Najdulju morsku dionicu u 24 sata na skijama je 2010. prevalio Igor Deranja. Skijao je, naravno, u hrvatskom Jadranu, a dionica je bila duga 514 kilometara.

 KRAVATA OKO ARENE – Kravata kojom je prije više od desetljeća opasana pulska Arena, dakako, završila je u Guinnessovoj knjizi rekorda. Bila je duga čak 808 metara. Najširi dio imao je 25, a najuži osam metara, a trebalo je pet dana da je se izradi i zaveže oko Arene.

SARMA DUGA 1320 METARA – Rujanska Zeljarijada u Vidovcu nedaleko od Varaždina iznjedrila je najdužu sarmu na svijetu. Imala je 1320 metara, a za nju je potrošeno 1200 komada zelja, 410 kg svinjetine, 55 kg slanine, 75 kg sušenih rebara, 75 kg kobasica, 105 kg riže, 14 kg vegete itd.

SERVIRAO NAJVIŠE ASOVA – S najviše asova serviranih u meču Davisova kupa može se pohvaliti naš tenisač Ivo Karlović. U meču protiv češkog igrača Radeka Stepaneka servirao ih je čak 78. Nažalost, hrvatskom sportašu to nije bilo dovoljno i teniski dvoboj te 2009. godine na kraju je izgubio.

 NAJVEĆA SVJETLOSNA RAZGLEDNICA – Pula je sve poznatija po svjetlosnim atrakcijama pa ne čudi da ju je u Guinnessovu knjigu odvela i jedna igra sa svjetlom. U pulskoj Areni, naime, prije dvije je godine snimljena najveća svjetlosna razglednica. Sudjelovalo je čak 4013 statista.

VELEMAJSTOR ZA ZGIBOVE – Hrvatskom fitness-treneru Sebastijanu Mendikoviću dvaput je uspjelo ono što nikom drugom nije. U minuti je napravio 25 zgibova s opterećenjem od 27 kilograma. Riječki je sportaš napravio i rekordna 32 zgiba u minuti, srušivši rekord od 27 zgibova.

NAJDUŽE RUČNO BUŠENJE – Najveću ručnu bušilicu bez napajanja imaju Hrvati. Duga je čak 15,15 metara, dok joj je drška široka 10,3 metra. Divovsku bušilicu napravio je Miljenko Mustapić, a predstavljena je 2011. u Imotskom.

BRZ U GURANJU AUTOMOBILA – Poznato lice iz Života na vagi Mario Mlinarić iskazao se u brzom guranju automobila teškog 1880 kilograma. Dužinu od 1609 metara ‘izgurao’ je za 15 minuta i 21 sekundu. To mu je uspjelo na snimanju seta za jedan televizijski šou.

TARTUF OD 5080 USD – Hrvatska je postojbina i najvećeg tartufa na svijetu. Radi se o bijelom tartufu teškom 1,31 kilogram, a pronašao ga je Giancarlo Zigante 1999. godine. Tada je procijenjeno da vrijedi čak 5080 dolara!

Ne propustite