OTROVNICA NA SRED ULICE, GRAĐANI U PANICI: Niko ne zna kako je tu dospjela! (FOTO)

Region
OTROVNICA NA SRED ULICE, GRAĐANI U PANICI: Niko ne zna kako je tu dospjela! (FOTO)
.

Poskok, zmija otrovnica, pojavila se u Dušanovoj ulici, u širem centru Valjeva. Lijepo oktobarsko vrijeme izmamilo je čak i najotrovniju zmiju na ovom podneblju, a bliski susret sa poskokom imala je učenica druge godine Ekonomske škole u Valjevu Dunja Matić.

Ona kaže da je tokom šetnje na trotoaru u Dušanovoj ulici vidjela zmiju.

- Zmija je bila dugačka otprilike pola metra sa rogom na glavi. Bila je na oko tridesetak centimetara od moje noge, jer sam šetala i nisam obraćala pažnju na put ispred mene. Ukopala sam se u mjestu od straha i stajala sam sve dok zmija nije otpuzala – priča ova srednjoškolka.

Ona kaže da je tek kasnije saznala da je u pitanju poskok. Bliski susret sa otorvnicom imala je u blizini marketa i trafo-stanice, na dijelu puta kojim svakodnevno ide od svoje kuće ka školi. Dio te ulice se nalazi iznad korita rječice Ljubostinje, gdje ima dosta šiblja. 

w873

Biolog Predrag Petrović objašnjava da je u valjevskom kraju najotrovnija zmija poskok i da zato svi koji borave u prirodi moraju da budu vrlo obazrivi.

- Poskoci dominiraju u valjevskom kraju i ima ih svih boja, od sive do oker. Poskoci vode skriven način života i sakriju se sklupčani u hladovinu, gdje bježe od žege, tako da ih je veoma teško uočiti. Oni znaju da se penju i na drveće, što je rijetko u valjevskom kraju, ali i to se dešava. Noćne su životinje, a nekoliko ujeda zabilježeno je u noćnim satima. Nema ni jedne klisure ni planine u valjevskom kraju gdje nema poskoka. Ima ih mnogo više nego što mi mislimo i zato je oprez veoma važan - objašnjava Petrović. .

 

Ne propustite