Demokratska fronta ponudila rješenja za BiH

Bosna i Hercegovina
Demokratska fronta ponudila rješenja za BiH
Demokratska fronta je na sjednici Predsjedništva zaokružila prijedlog konkretnih mjera sa kojima nastupa na pregovorima o formiranju koalicionih vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Demokratska fronta je na sjednici Predsjedništva zaokružila prijedlog konkretnih mjera sa kojima nastupa na pregovorima o formiranju koalicionih vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Kako saznaje "Oslobođenje", prijedlog je podijeljen u tri ključne oblasti: euroatlantske integracije, ekonomske reforme i borba protiv kriminala i korupcije. 

Kako bi bio nastavljen euroatlantski put, DF nudi prijedlog konkretno razrađenih rješenja za uspostavu mehanizma koordinacije u procesu EU integracija i uknjižbu perspektivne nepokretne vojne imovine u dvije varijante koje se odnose na nalog Uredu pravobranioca BiH da odmah počne uknjižbu imovine i prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom perspektivnom vojnom imovinom, što je uslov za aktiviranje MAP-a, kao završnog koraka ka članstvu u NATO-u.

Kao rješenje na nivou BiH za mehanizam koordinacije, Demokratska fronta predlaže da se Zakonu o Vijeću ministara BiH u članu 30. dodaju treći, četvrti i peti stav:

"Koordinaciju u procesu EU integracija na nivou BiH osigurava predsjedavajući Vijeća ministara, odnosno njegov ured uz stručnu podršku Direkcije za europske integracije, Direkcije za ekonomsko planiranje i Ureda koordinatora za Brčko distrikt u Vijeću ministara BiH."

Demokratska fronta nudi i rješenje koje predviđa uspostavu mehanizama koordinacije unutar Federacije BiH u procesu evropskih integracija usvajanjem zakona o koordinaciji u procesu EU integracija u FBiH, uspostavom federalnog ministarstva za koordinaciju u procesu EU integracija i međukantonalnog vijeća za suradnju u procesu EU integracija. Kod podijeljenih nadležnosti između kantona i Federacije, predlaže Demokratska fronta, potrebno je uspostaviti federalno ministarstvo za koordinaciju u procesu EU integracija putem izmjena Zakona o Vladi i ministarstvima Federacije BiH. Time bi se federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke ukinulo. 

U sklopu paketa budućih ustavnih reformi predviđena je uspostava državnog ministarstva za poljoprivredu, prehranu i ruralni razvoj, te državnog ministarstva za obrazovanje i nauku.

Kako bi počele ekonomske reforme, Demokratska fronta predlaže mjere za poboljšanje likvidnosti privrede kroz usvajanje izmjena i dopuna Zakona o PDV-u. Plaćanje PDV-a vršilo bi se po naplati potraživanja za mala preduzeća. Predviđeno je i ukidanje prava na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena, te pomjeranje roka za plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu na zadnji dan u mjesecu.

U DF-u smatraju da će se ovim postići smanjenje korupcije i kriminala, nelikvidnosti preduzeća, eliminisanje manipulacija zakonom kada veliki broj preduzeća koristi pravo na odbitni porez a da ne plaćaju istu tu fakturu. 

Ova stranka nudi i mjere za rasterećanje privrede. Tako DF predlaže umanjenje doprinosa za 1% (od sadašnjih ukupno 4%) na teret poslodavca za obavezno zdravstveno osiguranje, kao i ukidanje doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti na teret poslodavca od 0,5 %. Predloženo smanjenje treba da rezultira ulaganjem tog novca od poslodavaca u novo zapošljavanje.

Nakon uspostave vlasti, DF predlaže smanjenje plata na svim nivoima vlasti i to u sljedećim omjerima:

- plate do 999,00 KM – bez promjene,
- plate od 1.000,00 do 1.999,00 KM – umanjenje 5%,
- plate od 2.000,00 do 2.999,00 KM – umanjenje 10%,
- plate preko 3.000,00 KM – umanjenje 15%

Ne propustite