Iako ih mališani baš i ne vole, MAHUNE obiluju vitaminima koji jačaju vaš imunitet
Žute ili zelene, tanke ili široke, plosnate ili valjkaste, mahune uvijek razveseljavaju oblicima, ali i okusom koji je pogodan za mnoga jela. Postoji oko 150 vrsta mahuna, bez većih razlika u nutritivnom sastavu i zdravstvenom značaju. Ono što nazivamo mahunama zapravo su mladi plodovi graha mahunara ili pucajući dudovi koji se otvaraju na središnjem dijelu.
Ovo ukusno povrće ima izuzetno malo kalorija i masti, te ne sadrži kolesterol. U njima je zastupljena velika količina vlakana, a konzumacijom samo jedne porcije mahuna zadovoljit ćete dnevnu potrebu za proteinima. Mahune su odličan izvor vitamina K, a također sadrže i veliku količinu mangana, vitamina C, folata i vitamina B2. Osim toga, u mahunama su prisutni bakar, vitamin B1, krom, magnezij, kalcij, natrij, fosfor, vitamin A, niacin, proteini, omega-3 masne kiseline, željezo te vitamini B6 i E. Mahune sadrže veliku količinu silicija, minerala koji čuva kosti i vezivna tkiva našeg organizma.
5 zdravstvenih koristi mahuna:
1) Smanjuju holesterol- Preporučuje se kuhanje mahuna na pari, jer prema nedavnom istraživanju, upravo takvom pripremom može se smanjiti holesterol u krvi. Sastojci koje mahune otpuštaju stvaraju kombinaciju kiselina koje jetri pomažu smanjiti razinu holesterola u krvi.
2) Regulišu nivo šećera u krvi- Mahune reguliraju razinu glukoze u krvi. Imaju niski glikemijski indeks pa su posebno pogodne za ljude koji mogu razviti pretilost ili dijabetes.
3) Poboljšavaju probavu- Vlakna mahuna sudjeluju u održavanju pravilne i zdrave probave. Sprečavaju probleme kao što su zatvor, hemeroidi te čirevi.
4) Jačaju kosti- Žene bi dnevno trebale unijeti 90 mikrograma vitamina K, dok je muškarcima potrebno oko 120 mikrograma. Oko 100 g kuhanih mahuna sadrži 20 mikrograma vitamina K.
5) Poboljšavaju plodnost- Folna kiselina, željezo i antioksidansi prisutni u mahunama sprječavaju neplodnost, odnosno povećavaju plodnost. Folna kiselina također pomaže i zdravlju novorođenčadi.