Todorićev sin naglo prodao luksuznu vilu u Dubrovniku - svojim kumovima

Region
Todorićev sin naglo prodao luksuznu vilu u Dubrovniku - svojim kumovima
.

U jeku krize s Agrokorom, koja već nekoliko mjeseci potresa hrvatsko gospodarstvo, mlađi sin Ivice Todorića, Ivan, odlučio se riješiti luksuzne nekretnine u Dubrovniku, piše DuList.

Riječ je o vili u Pločama, nedaleko od tvrđave Revelin, koju je Ivan Todorić prije tri godine dobio na dar od oca Ivice. No, u cijeloj toj priči najzanimljiviji je kupac. Naime, zahtjev za promjenu vlasništva, a na temelju kupoprodajnog ugovora, podnesen je sredinom ožujka ove godine, a kao nova vlasnica ovih se dana u zemljišne knjige upisala Iris Valentić.

Upravo je ona 2011. godine istu vilu prodala Ivici Todoriću, koji ju je kasnije ugovorom o darovanju prenio na mlađeg sina. Svakako treba spomenuti kako Iris Valentić i Ivana Todorića veže i kumstvo, budući da je Ivan bio vjenčani kum njenom suprug Ivanu Valentiću.

Iris Valentić kći je dubrovačkog poduzetnika Srećka Žuneca, koji je danas luksuznu vilu u Pločama kupio 2007. godine. Nekretnina, koja ima svojstvo spomenika kulture, bila je u derutnom stanju, a riječ je o obiteljskoj stambenoj zgradi i tada ruševnoj vrtnoj zgradi s pripadajućim zemljištem ukupne površine od 649 kvadrata.

Prije Žunecove kupnje ovaj je spomenik kulture bio po pravu prvokupa ponuđen Vladi RH, Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no interesa za kupnju nije bilo. Svakako se treba prisjetiti kako je to bilo zlatno doba tržišta nekretnina na krajnjem jugu Hrvatske, kada su dubrovački kvadrati itekako bili na cijeni.

Nekretninu, u ne baš sjajnom stanju, Žunec je odlučio obnoviti i pretvoriti u luksuzni objekt za goste veće platežne moći s vanjskim bazenom koji objektu, budući da je smješten u blizini gradskih zidina, daje posebnu vrijednost. No, Žunec je svoju vilu 2010. godine darovao kćeri Iris udanoj Valentić, a koja ju je, dakle, prodala Ivici Todoriću.

Inače, Iris se 2009. godine udala za Ivana Valentića, sina nekadašnjeg hrvatskog premijera Nikice Valentića, kojemu je kum na vjenčanju bio mlađi Todorićev sin Ivan. Upravo je njemu otac Ivica darovao ovu dubrovačku vilu.

Todorić je vilu od Iris Valentić kupio 2011. godine kada je izvršena predbilježba prava vlasništva, no tek dvije godine kasnije izvršena je uknjižba vlasničkog prava. Nedugo nakon toga Ivica ugovorom o darovanju vilu prepušta svome sinu Ivanu, koji je sve do nedavno bio upisan kao njen vlasnik. No, Ivan je vilu odlučio ‘vratiti’ Iris Valentić, koja je tako nakon šest godina ponovno postala njenom vlasnicom.

Svakako treba istaknuti kako je kriza u koncernu Agrokor, gdje je u Nadzornom odboru kao predsjednik prije Izvanredne uprave sjedio Ivan Todorić, bila na vrhuncu upravo u martu kada je i predan zahtjev za upisom novog vlasnika ove dubrovačke vile, a temeljem ugovora o kupoprodaji.

Već tada su se mediji u Hrvatskoj naveliko raspisali o imovini, odnosno o luksuznim pokretninama i nekretninama obitelji Todorić, a ovih dana sve se glasnije spominje i mogućnost kako će ruska Sberbanka krenuti u preuzimanje dijelova privatne imovine Ivice Todorića i njegove obitelji koja je služila kao jamstvo za posljednji kredit od 100 miliona eura.

No, dubrovačka vila nema nikakvih terećenja. Inače, luksuzno uređena vila s privatnim bazenom, kojoj je danas vlasnica Iris Valentić, može se pronaći na internetskim tražilicama za iznajmljivanje pod nazivom Villa Revelin.

I Todorićeva kći, Iva Balent, na vrijeme je osigurala svoje nekretnine. Stan koji je sjedište njene nove tvrtke Srculence nalazi se na adresi Voćarska 53 i u vlasništvu je njene maloljetne kćeri Tare. Djevojka trenutno pohađa drugi razred srednje škole i u zemljišniku je vidljivo kako pravo stanovanja u tom stanu ima njena majka Iva.

Riječ je o stanu koji je Vesna Todorić, žena Ivice Todorića, naslijedila 2006. godine, a sada ga je darovala unuci koja je, pak, omogućila svojoj majci da se stanom služi.

Ugovor o darovanju stana potpisan je 26. aprila, a istog dana potpisan je i ugovor kojem se Ivi daje pravo stanovanja u tom stanu, odnosno pravo služnosti.

Maloljetna Tara morala se upisivati dvaput, s obzirom na to da je prvi puta upisana kriva adresa. Umjesto ulice Himper 5/1 stajala je adresa Himper 51.

(Novi.ba/Index.hr)

Ne propustite