MLADI I USPJEŠNI/Zeničanin Emir Beganović od torti i kolača pravi umjetnička djela (FOTO)

Bosna i Hercegovina
MLADI I USPJEŠNI/Zeničanin Emir Beganović od torti i kolača pravi umjetnička djela (FOTO)
Zeničanin Emir Beganović još jedan je primjer uspješnog mladog čovjeka koji je odlučio da pokrene vlastiti biznis i ostane u Bosni i Hercegovini.

Zeničanin Emir Beganović još jedan je primjer uspješnog mladog čovjeka koji je odlučio da pokrene vlastiti biznis i ostane u Bosni i Hercegovini.

Ime ovog mladog Zeničanina poznato je ne samo u njegovom rodnom gradu, već i širom Bosne i Hercegovine.

Na svojoj Facebook stranici "Slatki kutak" objavljuje fotografije pravih slatkih umjetničkih djela u vidu torti i raznih kolača.

Sa Emirom smo razgovarali o samim počecima njegovog biznisa, inspiraciji za ova slatka umjetnička djela, ali i planovima za budućnost.

22635231-10155246474314790-281852778-n

 

NOVI.BA: Malo je onih koji se neće već na prvi pogled zaljubiti u Vaša slatka umjetnička djela, a fotografije koje objavljujete na Facebook stranici su pravi melem za dušu. Za početak, možete li nam reći kako ste došli na ideju "Slatkog kutka" i kako je sve počelo?

EMIR BEGANOVIĆ:  “Najveće blago leži u tebi” govorila mi je mama... Mnogi koji me poznaju znaju i početak ove pomalo dirljive “slatke“ priče. Otkud ja sa završenom Saobraćajnom školom u kuhinji da mutim jaja i pečem kolače?!

Iako sam ostao rano bez majke siguran sam da je ona imala jako važan zadatak i da je bila tu do momenta do kada je trebala da bude. Da u svog dječaka ulije toliko dobrote i snage da ide sam dalje! I tako sam se ja poslije smrti majke našao u kuhinji. Možda je kuhinja bila lijek za svu onu tugu, mozda sam tu tražio utjehu. Ali tu su počeli svi moji poduhvati i nizalo se tu i slano i slatko i prepečeno i nepečeno. Naravno tata kao degustator je sve to sa oduševljenjem hvalio. 

Moj “kontakt” sa kolačima se desio u tom periodu. Istraživao sam i uživio se u kuhinju, iako sam oduvijek bio kreativan, tu sam kanalisao svoju kreativnost. Naravno sve je to završavalo na mom privatnom Facebook profilu, gdje su počela interesovanja za moj rad. I tako sam ja počeo da pravim torte. Eto kako je Slatki kutak dobio svoje ime. 

Kako su se počeli i drugi zanimati za moje radove odlučio sam da napravim stranicu posvećenu kolačima. 

Naravno, tada je počeo period mog intenzivnog učenja preko prijatelja "Googlea" i "Youtubea". Stvarno, trebamo biti zahvalni što živimo u periodu kada mnoge stvari možemo naučiti zahvaljujući internetu. Zahvaljujući ljudima koji dijele svoje znanje i iskustva. U cijelom tom istraživanju sam se i ja filtrirao. Morao sam da poštujem dogovore, termine... 

Sjećam se prve svadbene torte koju sam pravio 3 dana, a plus psihička priprema. To je bila torta na tri sprata i bukvalno sam smršao 5 kilograma od cijele te euforije. Period u kome se griješi je period u kojem se zapravo najviše i uči.

A ja sam bio istrajan jer sam se posvetio i želio da napravim ono što zamislim u svojoj glavi.

22550896-10155246473504790-1631890550-o

 

NOVI.BA: Mnogi kažu kako je u slastičarstvu mašta i kreativnost najbitnija. Gdje nalazite inspiraciju za ova slatka umjetnička djela?

EMIR BEGANOVIĆ: Kreativnost je ključna kada želite da ostavite svoj pečat, ali to nije presudno za uspjeh. Koliko god sam ja kreativan, vjerujte da u mom uspjehu lezi 90% rada i 10% talenta. Ja nisam nista posebniji od nekog ko čita sada ovo, a ne zna kako da krene. Jer sam bio u istom položaju postavljajući sebi hiljade pitanja kako ću ja to. 

Vjera i rad mogu da vas pokrenu. Mogu da od vas naprave tako uspješne i sretne ljude, nebitno o kojem poslu je riječ.  

 

NOVI.BA: Vaši slatki proizvodi se mogu nazvati pravim remek-djelima. Možete li nam opisati kako izgleda jedan Vaš kreativni proces? 

EMIR BEGANOVIĆ: U početku bi zaboravio na vrijeme, posvetitio se onome što radim i određivao standarde. Jer upravo tako sam ostao dosljedan sebi i sticao vještinu i sigurnost dok neke stvari ne postanu rutina. Sjećam se moje prve figurice nekog dinosaurusa koju sam pravio 10 sati po peti put, ali danas kad vidim tu figuricu, ja je istu napravim i to za pola sata. 

Nisam vješt u kopiranju, zato mi je možda i trebalo vremena da istančam svoje zamisli i da ih uspješno napravim, na svoj način u svom stilu. Prošle godine sam bio i na takmičenju u Dortmundu gdje sam dobio sve pohvale za moju tematsku izradu slatkiša. 

Budite smjeli, ohrabrite se i uživajte u poslu kojim se bavite!

22538303-10155246473729790-2001048161-n

 

NOVI.BA: Šta Vam je najuzbudljiviji dio slastičarskog posla? Planirate li proširiti biznis? 

EMIR BEGANOVIĆ: Ja sam nekad kao roditelj svojim kolačima jer ih sve pravim sa toliko ljubavi da ne mogu odrediti šta više volim. Nekad se desi da ne znam šta i kako da napravim, a ja se zapravo opteretim i počnem da sanjam kolače. Ali, onog momenta kada vidite nečiji osmijeh i reakciju na sve to, dobijete toliko neke nove snage i volje za sljedećim izazovom.

Ja više ni ne brojim koliko tematski torti radimo, ali je problem što imamo dosta narudžbi koje odbijamo. Obim posla se proširio i naravno da imam i pomagače u radionici, ali mi i dalje ne možemo da stignemo ispoštovati svaku narudžbu. Ja iskreno imam želju i cilj da od ovoga napravim jedan ozbiljan bh. brend, jer pored toga što je naš rad postao prepoznatljiv, moj zadatak je i da zaposlim ljude i da prenosim znanje. 

Da udovoljimo i ispoštujemo svaku narudžbu sa što manje odbijanja. To je jedan projekat na kome se trenutno radi jer se posao mora proširiti.  

Ova priča moze da posluži kao vjetar u leđa nekome ko je na početku. Za svaku informaciju i konsultaciju možete se obratiti na našu facebook stranicu ili instagram stranicu koje zajedno prelaze brojku od preko 25.000 pratilaca. 

Ja sam siguran da je naše najveće blago u nama i da treba da se pokrenemo, ohrabrimo, budemo uporni.

Nije moje mjerilo da budem najbolji, jer ja sam balon koji se puše, željan novih znanja i iskustava! I srećom, radim posao koji je pun nekih novih ideja i kreacija!

Vazno je da sve što radite radite s ljubavlju, jer vam se tako i vraća!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne propustite