Je li "rok trajanja" tačan? Šta se desi kada zamrznemo hranu?

Porodica i zdravlje
Je li "rok trajanja" tačan? Šta se desi kada zamrznemo hranu?
.

Kvaliteta zamrznutog mesa bit će lošija što je dulje zamrznuto pa bismo ga trebali pojesti u roku od tri do šest mjeseci, upozorava nutricionistica Leta Pilić. Dodala je da u zamrzivaču dulje mogu trajati veći komadi mesa te da je bolje zamrznuti meso bez kostiju jer kosti mogu povećati rizik od kontaminacije mesa.

- Ovi navedeni rokovi trajanja hrane u zamrzivaču odnose se na kvalitetu namirnice. Zamrznuta hrana može trajati vrlo vjerojatno neograničeno. Ipak, što je hrana dulje zamrznuta, tekstura će joj biti lošija. Što je mekša tekstura proizvoda, zbog veće količine vode te kristala koji će se stvoriti tijekom zamrzavanja, kvaliteta će biti lošija nakon odmrzavanja - napomenula je Leta Pilić.

b7f9e36b635c196bdf3e

Ne zamrzavati u konzervi
Metalni okus: Može ga poprimiti hrana koja stoji dulje u hladnjaku ili zamrzivaču u konzervi. Ne preporučuje se zamrzavati konzervirano.

Ne jesti bez kuhanja
Kamenice: Te školjke možemo zamrznuti, ali će im se tekstura pri tome promijeniti pa bi ih bolje bilo jesti kuhane nakon odmrzavanja.

Veći komadi mesa dulje izdrže
Bez kosti: Meso je bolje zamrzavati bez kostiju, jer kosti mogu povećati rizik od kontaminacije mesa. Veći komad će teže izgubiti teksturu.

Zamrzavamo li jaja, to obavezno treba biti bez ljuske jer u njoj mogu biti bakterije i nečistoće.

Ne propustite