BAKA JE UZELA KLJUČALU VODU I URADILA OVO UNUCI: Djevojka je ostala bez riječi!

Zanimljivosti
BAKA JE UZELA KLJUČALU VODU I URADILA OVO UNUCI: Djevojka je ostala bez riječi!
.

Mudra baka pokazala je svojoj očajnoj unuci s 3 kuhinjska sastojka kako svako od nas može da se izbori sa nevoljama i preprekama u životu.

Mlada djevojka posJetila je svoju baku. Ona je pod stresom i nezadovoljna je svojim životom – ništa joj ne ide po planu. Svaki put kada pomisli da je riješila neki problem, novi se pojavi. Djevojka je to ispričala baki i rekla joj da ne zna kako više da se izbori s tim.

Bez ijedne rIJeči, starica je otišla u kuhinju. Napunila je 3 lonca sa vodom i stavila na šporet. Kada je voda počela da ključa, u prvi lonac stavila je nekoliko mrkvi, nekoliko jaja u drugi i u posljednji nekoliko zrna kafe.

Poslije 20 minuta, isključila je šporet i sadržaj iz svake šerpe stavila je u različite zdjele. Onda je pitala unuku:

Mrkve , jaja ili kafa?”

Baka joj je rekla da osjeti kuhanu mrkvu, da očisti tvrdo kuhana jaja i da uzme gutljaj kafe. Unuka je uradila kako joj je rečeno:

Ali zašto sve to radim?”, pitala je djevojka još uvijek zbunjena.

Baka je objasnila: svaki od ova 3 sastojka morala su da se suoče sa nekim posljedicama, bili su u ključaloj vodi, ali svaki je reagovao drugačije.

Mrkve su jake i čvrste ušle u lonac, ali nakon nekog vremena, one su smekšale. Jaje je bilo krhko i lomljivo, njegova tanka opna štitila je tečnost iznutra. Ali kada je skuhano, njegov enterijer je postao jak. Zrna kafe su jedinstvena, ali kadasu se našla u ključaloj vodi, ona su promijenila vodu!

“I šta si ti?”, pitala je baka unuku.

“Da li si jaje? Mrkva? Ili kafa?”

“Razmisli ovako: Da li sam mrkva koja naizgled izgleda jako i čvrsto, ali kada stvari postanu “vrele” i prepreke moraju da se pređu, ona odustaje i gubi snagu?”

“Da li sam jaje sa taknom ljuskom, ali nakon rastanka, nesreće ili finansijske katastrofe, postajem jaka i nedostižna? Da li djelujem isto spolja, ali sam unutra gorka?”

“Ili sam zrno kafe? Kada voda postane vrela, ono pušta svoju aromu. Kada si zrno kafe, ti mijenjaš situaciju oko sebe nabolje kada sve krene nizbrdo.”

Mudre riječi bake. Ova pitanja bi svako sebi trebalo da postavi kada se suočava sa izazovom, ali isto tako da nauči da prevaziđe sve to u budućnosti... Koji ste vi od ova 3 sastojka?

Ne propustite