Mogherini: Sarajevo fascinantno i istinski evropski grad

Bosna i Hercegovina
Mogherini: Sarajevo fascinantno i istinski evropski grad
.

Evropski kontinent će biti ujedinjen onda kada Balkan napokon postane dio Evropske unije, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Mogherini je na svečanoj dodjeli Nagrade grada Magdeburga "Car Oto veliki" (Kaiser-Otto-Preis 2017) izjavila da su svi stanovnici evropskog kontinenta Evropljani, ali da taj prostor još uvijek nije ujedinjen.

U tom kontekstu je podsjetila da je Magdeburg pobratim Grada Sarajeva i da je nakon rata u BiH pomogao obnovu bh. prijestolnice, koju je Mogherini nazvala "lijepim, fascinantnim i istinski evropskim gradom".

"Poput Sarajeva i ostatak Balkana je Evropa. Ljudi s Balkana su Evropljani. Naš kontinent će tek biti ujedinjen onda kada Balkan napokon postane dio naše Unije. Sjetite se da su izbori koje su naši očevi i majke ponekad donosili bili nepopularni, ali su bili u pravu. Ponekad moramo biti hrabri i napraviti pravi korak", kazala je Mogherini.

Dodala je da je da će se lično zalagati da do kraja svog mandata sve zemlje Balkana poduzmu korake ka članstvu u EU.

"Vjerujem da je to moguće, to je ono što oni žele i to je ono što je nama potrebno za naš kontinent i našu sigurnost", kazala je Mogherini.

Mogherini je sinoć u Magdeburgu primila nagradu "Car Oto Veliki" koja se svake druge godine dodjeljuje za jačanje razumijevanja i saradnje u Evropi, prenosi agencija Anadolija.

 

Ne propustite