Upravo nam dolazi najgora sezona gripe u posljednjih nekoliko decenija

Zdrav život
Upravo nam dolazi najgora sezona gripe u posljednjih nekoliko decenija
.

Prošle godine je virus gripe mutirao pa nas ove zime čeka još gora epidemija bolesti. Stručnjaci pozivaju osjetljive grupe na cijepljenje i otkrivaju koje sve komplikacije mogu nastati.

Gripa je prošle godine bila vrlo žestoka, a iskustvo punih 60 godina, koliko pratimo, upućuje na to da bi ove godine mogla biti još gora.

- Ne treba stvarati paniku, ali bi bilo dobro da se što više građana cijepi. Treba imati na umu da je to ozbiljna bolest koja može izazvati komplikacije, od onih lakših na respiratornom sustavu pa do encefalitisa, periokarditisa i upale pluća, kao što može biti okidač srčanog ili moždanog udara- ističe za 24 sata dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu te virusolog u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" 

flu-or-cold-contagious-period

- Kad se gripa pojavi, teško je možete izbjeći. Preporuke o tome da treba izbjegavati javni prostor i velike grupe ljudi nemaju smisla ako svaki dan morate na posao. Možete često prati ruke, ali to vas neće zaštititi ako radite s ljudima ili na blagajni. Također, istraživanja su pokazala kako nošenje medicinske maske ne pomaže jer štiti u 5 do 10 posto slučajeva. S druge strane, cjepivo protiv gripe je sigurno, neškodljivo i vrlo učinkovito te u većini slučajeva spriječit će pojavu gripe, pogotovo kod onih koji se dulje kontinuirano cijepe - kaže naš sugovornik.

Cijepljenje se posebno preporučuje osobama s slabim imunitetom, među kojima su stariji od 65 godina, dijabetičari, astmatičari i plućni bolesnici te osobe s kardiovaskularnim bolestima

Najveća greška javlja se u tome što oko 75 posto nepotrebno propisanih antibiotika propisuje se u vrijeme gripe, iako oni na gripu i njezine simptome nikako ne djeluju. Nažalost, mnogi liječnici opće prakse propisuju ih kako bi se pokrili od mogućnosti da se kod pacijenta razviju komplikacije, što nije dobro.

Ne propustite