NAKON URAGANA OFELIJA/ IZ IRSKE ZA NOVI.BA: Za vikend očekujemo novu oluju

Aktuelno
NAKON URAGANA OFELIJA/ IZ IRSKE ZA NOVI.BA:  Za vikend očekujemo novu oluju
-

Uragan Ofelija pogodio je u ponedjeljak Irsku i usmrtio najmanje 3 osobe. 

Uragan je čupao drveće, a oko 120.000 domaćinstava ostalo je bez struje. 

Kontaktirali smo Facebook stranicu "Život i rad u Irskoj"   gdje  je jedan od administratora za Novi.ba kazao kako će neki dijelovi, kako su javili iz tamošnje elektro - mreže bez struje biti 7 - 10 dana. 

"Ovo je najjači udar vjetra koji je pogodio Irsku u zadnjih 50 godina. Za ponedjeljak je bio izdan crveni alarm i doslovno nikoga nije bilo na ulicama. Jer Irci su što se toga tiče jako poslušni, kod nas da izdaju crveni alarm mi bi na Balkanu samo odmahnuli rukom i nastavili s normalnim aktivnostima. Ali oni shvataju ozbiljno jer svatko od kolega Iraca s kojima sam dana razgovarao se pripremio za tu oluju, od zaliha vode, hrane, svijeće... Jedini dio Irske koji je ostao "pošteđen" toliko jake oluje je najsjeverniji dio odnosno county (kod nas nešto kao županije) Donegal. Na EBS-ovim stranicama se jasno može vidjeti da je cijela Irska imala problema tijekom oluje sa strujom dok Co. Donegal gotovo nikakvih." - kazao nam je. 

U Corku je vjetar puhao čak 190km/h. 

Kako je kazao naš sagovornik, nova oluja očekuje se za vikend. 

"Danas sam čitao novine i za ovaj vikend najavljuju novu oluju ali mnogo slabiju od ove. Zahvatiti će južni dio Irske većinom. Škole, vrtići, fakulteti nisu radili u ponedeljak uopće, banke, državne institucije, čak niti veliki trgovački lanci niti manje trgovine. A i oni koji su radili su zatvorili do popodneva. Ja sam osobno u Lidl otišao oko 11h i poljubio vrata na kojima je pisalo da zbog vremenskih uvjeta ne rade do utorka u 17h, isto tako i aldi i mnogi drugi. Sad je situacija sasvim normalna, oluja je prošla Irskom i život se nastavlja. Danas im je to bila glavna tema za razgovor Ircima, i sigurno će još jedno vrijeme pričati o oluji." - kazao je na kraju. 

Podsjećamo, "Ofelija" je pogodila Irsku tačno na 30. godišnjicu "Velike oluje" iz 1987, tokom koje je u Britaniji stradalo skoro 20 ljudi i oboreno 15 miliona stabala. 

 

 

Ne propustite