AFERA AGROKOR/POLITIČKI ANALITIČAR LUKA POSARIĆ ZA NOVI.BA: Hrvatsko pravosuđe odavno se ne percipira kao mjesto na kojem treba tražiti pravdu!

Region
AFERA AGROKOR/POLITIČKI ANALITIČAR LUKA POSARIĆ ZA NOVI.BA: Hrvatsko pravosuđe odavno se ne percipira kao mjesto na kojem treba tražiti pravdu!
.

U ponedjeljak rano ujutro počeo je pretres u Kulmerovim dvorima, rezidenciji Ivice Todorića u Zagrebu, nakon višemjesečne istrage državnog tužilaštva Hrvatske, a angažovani su bili i policija, Poreska uprava i Porezni USKOK.

Osim rezidencije Todorića, policija je izvršila pretrese u kućama bivšeg izvršnog potpredsjednika “Agrokora” za finansije, strategiju i tržišta kapitala Ivana Crnjca, članova uprave Tomislava Lučića i Piruške Canjuge, te izvršnog potpredsjednika Ljerke Puljić.

U medijima se dosta govorilo o tome da li i koliko će se afera Agrokor odraziti na hrvatsku poljoprivredu, a postavlja se pitanje i da li se priča o Agrokoru može razriješiti do kraja.

Politički analitičar i kolumnist portala Index.hr Luka Posarić za Novi.ba prokomentarisao je nedavna hapšenja čelnih ljudi Agrokora, ali i eventualni utjecaj ove afere na hrvatsku poljoprivredu.

 - Intrervencija države, i uvođenje izvanredne uprave u privatni koncern Agrokor, dogodila se pod izlikom zaštite hrvatskog gospodarstva i poljoprivrede. Međutim, hrvatski su ekonomisti ubrzo došli do konsenzusa kako važnost Agrokora nije ni približno tolika kako je to politika željela prikazati. Utjecaj na BDP bio bi privremen i ne toliko dramatičan - hrvatsko gospodarstvo nipošto se ne bi raspalo i nestalo, a to vrijedi i za onaj dio poljoprivredne proizvodnje vezane uz Agrokor. Premda je poslovanje s Agrokorom poljoprivredne proizvođače svake godine činilo sve manje konkurentima, velika većina njih bi svoje proizvode počela plasirati u druge trgovačke lance, ostali bi pronašli neke druge distributivne putove, a iz jednostavnog razloga što bi se promet prelio konkurenciji - količina hrane koju konzumiraju građani Hrvatske ne bi se smanjila. To se već i počelo događati, no odogodom stečaja poljoprivredni su proizvođači ucijenjeni naplatom starih dugova i ostali su vezani uz bankrotirano poduzeće. Dakle, tvrdnje da bi se nešto dramatično dogodilo s poljoprivredom daleko su od istine. Ali poljoprivrednicima ostaje da se što hitnije izvuku iz poslovanja s Agrokorom, što će reći, državom, koja lešinarski fond Knighthead Capital Menagement stavlja u mnogo bolju poziciju od njih.

Preskakanjem stečajnog zakona i donošenjem lex specialisa politika je, ironično bismo mogli reći, samo na otvoren način došla tamo gdje je oduvijek bila. Jer hrvatska inačica crony kapitalizma podigla je Agrokor i omogućila poslovanje koje je proizvelo gubitke od 45 milijardi kuna,  što je kriminal sam po sebi. Za mnoge kreatore recentne političke povijesti bilo je nužno da država uđe u Agrokor kako bi se kontrolirali procesi i zaštili politički interesi pojedinaca i stranaka. Politika u takvim slučajevima obično javnosti ponudi nekoliko jakih imena. Zato je bilo za očekivati da će DORH izaći sa zahtjevom da se osumnjičeni pritvore, što se danas i dogodilo. Ivica Todorić je trenutačno u inozemstvu, no za očekivati je da će se staviti na raspolaganje istražiteljima nakon manjeg ili većeg otpora.   

Oni mediji koji su pod utjecajem vlasti pokušavaju stvari učiniti dramatičnima, ali u javnosti i nema velikog uzbuđenja. Ona je već navikla na ovakve slučajeve u kojima bude nekoliko nepouzdanih pokajnika, na suđenja koja traju desetljećima, poništavanje osuđujućih presuda zbog krivo izvedenih dokaza, dakle, sve je ona to već toliko puta vidjela. Hrvatsko pravosuđe odavno se ne percipira kao mjesto na kojemu valja tražiti pravdu. Zapravo je postalo predvidljvo u svojoj neučinkovitosti. Čega da se boji gospodin Ivica Todorić? - kazao je Posarić.

 

 

Ne propustite