BLOKIRAN RAD PARLAMENTA: Opozicija tvrdi da brani parlament RS-a od nezakonitosti

Bosna i Hercegovina
BLOKIRAN RAD PARLAMENTA: Opozicija tvrdi da brani parlament RS-a od nezakonitosti
.

Poslanik Narodne skupštine RS-a Branislav Borenović izjavio je večaras da opozicija nije blokirala rad parlamenta, već “zaustavila njegov nelegalan rad”.

Istakao je da opozicija samo traži poštivanje zakona i skupštinskog poslovnika.

-Zaustavili smo rad parlament RS-a, kako bi ga sačuvali od dalje anarhije, neleganosti, nezakonitosti i urašavanja. I to je naš demokratski i korektan odnos prema Narodnoj skupštini - dodao je Borenović.

Tražili su, kaže, da se dopuni dnevni red, te razmatra stavljanje van snage odluke o razriješenju glavnog revizora, te rezolucija o strateškim ciljevima RS-a do 2023., kao i ko je pozvao policiju na prošlu sjednicu parlamenta, ali to nije prihvaćeno.

Istakao je da je parlament mjesto i za one koji nisu u vladajućoj većini.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je večeras da je opozicija, nažalost, prisiljena da primjenjuje i ove mjere parlamentranog rada, jer vladajuća većina u Narodnoj skupštini ne poštuje Poslovnik o radu i zakone.

-Dara je prevršila mjeru - rekao je Čavić novinarima.

Podsjetio je da su prvo trebalo da se izjasne o zapisniku s prošle sjednice, ali da on nije dostavljen na izjašnjavanje, a odbjeni su i drugi njihovi zahtjevi za proširenje dnvenog reda.

-Izglasali su dnevni red po kojem će se raspravljati i o revizorskom izvještaju, koga neće imati ko da obrazloži, jer su razriješili dužnosti glavnog revizora - rekao je on ističući da to potvrđuje politički pritisak na rad Glavne službe za reviziju.

Dodao je da ne blokiraju rad institucija, već nezakonitost.

-Kada budu poštovali poslovnik, zakone i Ustav bit će moguće nastaviti rad parlamenta. Do tada, s žaljem konstatujem da tih uvjeta nema - kazao je.

I poslanik SDS-a Vukota Govedarica je rekao da su ovo trebalo uraditi 2014. godine, jer “vlast u RS-u ne bi bila bahata kao što je danas i ne bi u parlamentu bilo sedam 'preletača'”.

- Ako poslanici vladajućih stranaka ozbiljno ne razmisle kuda ovo ide, branit ćemo parlament od daljeg poniženja - dodao je on.

Sjendica parlamenta još nije nastavljena.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Opozicija u NSRS nije napustila salu iako im je izrečena mjera udaljenja

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čurbiloć večeras je izrekao mjere udaljenja sa sjednice poslanicima opozicije, koji su korišteći zviždaljke pokušali da blokiraju rad parlamenta.

I pored stalnih zvižduka, Čubrilović je pojedinačno pročitao imena poslanika SDS-a, PDP-a, NDP-a,SRS RS, koji nisu dozvoljavali dalji rad sjednice, nezadovoljni jer nisu usvojeni njihovi zahtjevi za proširenje dnevnog reda ovog zasjedanja.

Čubrilović je mjere udaljenja izrekao pozivajući se na član Poslovnika, koji kaže da je to moguće uraditi kada poslanici fizički blokiraju rad parlamenta.

S obzirom da su opozicionari i dalje zviždaljkama omtali rad parlamenta, Čubrilović je dao na glasanje izrečenu mjeru, a parlamentarci vladajuće većine su se izjasnili dizanjem ruku, budući da nije radilo elektronsko glasanje.

Čubrilović je potom zamolio poslanike opozciije da napuste salu, što oni nisu uradili.

Nakon toga je konstatirao da nisu osigurani uvjeti za nastavak zasjedanja.

Opozcionari su i dalje ostali u velikoj sali za stolom skupštinskog rukovodstva.

 

 

Opozicija zviždaljkama blokirala rad parlamenta RS-a

Poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a večeras su ponovo blokirali rad Narodne skupštine RS-a.

Uz korištenje zviždaljki ponovo su "zauzeli" sto rukovodstva Narodne skuptine RS-a, najavivši da neće učetovovati u raspravi, ali ostaju u sali.

Prethodno njihov zahtjev da se stavi van snage odluka o razriješenju glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote nije uvršten u dneveni red zasjedanja Narodne skupštine.

Odbijeni su i zahtjevi da se prijedlog rezolucije o starteškim ciljevima RS-a do 2023. uvrsti u dnevni red zasjedanja, te infomacija o ponašanju pripadnika MUPRS-a i, kako navode, fizičkom sprečavanju opozicije da prisustvuju sjednici parlamenta 13. septembra.

Poslanici SDS-a, PDP i NDP-a su tražili skupštinsku raspravu o ovim tačkama, ali tokom izjašnjavanja nisu dobili potrebnu većinu.

-Nemamo namjeru da učestvujemo u ovom cirkusu. Džaba vama pričati da ugrožavate rad institucija i vidite u koju ste situaciju doveli Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS-a, koja ne može da radi smjenom glavnog revizora - rekao je šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica.

Kazao je i da nije udovoljeno zahtjevima opozicije da se dostavi zapisnik o prošloj sjednici Narodne skupštine, kojoj nisu prisustvovali i smatraju da je bila nelegalna.

-Ne poštujete Ustav, zakone i to nećemo dozvoliti - rekao je Govedarica.

Nakon što su zviždaljkama spriječili dalji rad, predsjednik Narodne skupštine RS-a nedeljko Čubrilović je dao pauzu od pola sata.

 

 

Bratić: Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a udar na suverentitet BiH

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić upozorio je da taj bh. entitet krši Ustav i Aneks 4 Dejtonskog sporazuma predlaganjem rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a.

Bratić je u obraćanju poslanicima entitetskog parlamenta podsjetio da je tim aneksom vanjska politika u oblasti odbrane u nadležnosti države BiH te je predložena rezolucija udar na suverenitet BiH u odblasti odbrane.

-Ova tema nije u nadležnosti Narodne skupštine, koja je kao i federalni parlament dala saglasnost na formiranje Oružanih snaga BiH - rekao je on.

Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta je ocijenio politikanstvom i jednostranim aktom, koji nikoga ne obavezuje.

Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a je druga tačka dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine RS-a, koji ni nakon višesatne rasprave još  nije usvojen.

U tom dokumentu, koji su pripremili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K-a, navodi se da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Predlaže se usvajanje odluke o proglašavanju vojne neutralnosti RS-a u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS-u, na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

I šef Koalicije “Domovina” Admir Čavka je na kolegijumu entitetskog parlamenta također zatražio da se povuče ta tačka dnevnog reda.

 

Ne propustite