Ovo su tri fakulteta na koja se upisuje najviše psihopata, ŽELJA ZA DOMINACIJOM NA RADNOM MJESTU

Zanimljivosti
Ovo su tri fakulteta na koja se upisuje najviše psihopata, ŽELJA ZA DOMINACIJOM NA RADNOM MJESTU
.

Istraživači sa Univerziteta Aarhus u Danskoj odlučili su da istraže neke osobine ličnosti koje ukazuju na narcizam i psihopatiju i koje se povezuju sa željom za društvenom dominacijom i moći na radnom mjestu, a u vezi sa tim koji fakultet biraju da studiraju.

U istraživanju je učestvovalo 400 budućih studenata prava, psihologije, ekonomije/menadžmenta i političkih nauka. Istraživanje je namjerno sprovedeno prije nego što su studenti zaista i započeli studiranje tako da se rezultati ne mogu pripisati efektima socijalizacije i onom što uče na fakultetu. Naučnike je zanimalo koje tipove ličnosti privlači određena tema i područje.

Kroz istraživanje su studenti psihologije pokazali najmanje prisustvo patoloških osobina, dok su u tome neuporedivo ispred njih studenti prava, ekonomije i menadžmenta. Konačan zaključak studije je da najveći procenat ljudi sa patološkim sklonostima prilikom izbora studija ide na upravo ove predmete, prenosi Noizz.

Zanimljivo je i da je još jedna studija slične tematike, koja je sprovedena prošle godine, pokazala da su studenti prava, ekonomije i menadžmenta drugima mnogo simpatičniji od svojih kolega s drugih fakulteta.

Ne propustite