Nedostatak sna za mnoge znači umor, manjak energije - EVO KOLIKO JE DOVOLJNO SNA ZA ZDRAVO TIJELO I UM

Zdrav život
Nedostatak sna za mnoge znači umor, manjak energije - EVO KOLIKO JE DOVOLJNO SNA ZA ZDRAVO TIJELO I UM
.

Nedovoljno sna za mnoge znači umor, manjak energije, razdražljivost, lošu koncentraciju...

Ako bismo spavali redovno i dovoljno sigurno bi se osjećali bolje, radili bismo kvalitetnije, a velika je vjerovatnoća i da bi naša kilaža bila manja.

Međutim ono što moramo znati kada je o spavanju riječ – ne bi trebalo da ga bude ni premalo, a ni previše. Koliko sna je, zapravo, potrebno? 

Odgovor je između 6 i 8 sati. Sve više ili manje od toga šteti vam više nego što mislite; nećete biti samo pospani već će i vaš mozak ostariti prije vremena. 

Prema jednom istraživanju, osobe koje u prosjeku spavaju 7 sati bolje su uradile test rasuđivanja u odnosu na one koje spavaju manje od 6 i više od 8 sati. Istraživači misle da redovna rutina spavanja, koja uključuje spavanje oko 7 sati, pomaže da se smanji kognitivni pad koji se neminovno dešava sa godinama. 

Što su stariji, ljudi obično spavaju manje. Ako bi uspjeli da održe sedmosatno spavanje tokom cijelog života to bi spriječilo gubitak pamćenja s kojim se suočavaju s godinama. 
Samo ležanje u krevetu se ne računa. Morate imati oko 7 sati kvalitetnog sna svake noći kako biste funkcionisali kako treba i održavali vaš mozak mladim. Redovan san potreban je kako vašem umu tako i vašem tijelu.

Zato nemojte ostati predugo budni.

Ne propustite