Nerviraju vas mrlje od šminke? Evo kako da ih uklonite..

Praktična žena
Nerviraju vas mrlje od šminke? Evo kako da ih uklonite..
.

Koliko se puta dogodilo da vam na omiljenoj majici, košulji, vesti ili drugom odjevnom predmetu ostanu mrlje od šminke? Koliko god šminka lijepo izgledala na licu sigurno nije ugodan prizor vidjeti je na odjeći. Kako bi bili sigurni da ćete uvijek moći ukloniti mrlje šminke, slijedi nekoliko korisnih savjeta za čišćenje odjeće.

Prvo što je potrebno učiniti je ukloniti višak šminke, te nakon toga posuti na mrlju puder koji će pomoći upiti masnoću. Slabije mrlje se mogu tretirati otopinom tople vode i deterdženta, a jače namakanjem u dvije šalice mlake vode kojoj je dodana jedna mala žlica amonijaka. Nakon namakanja treba oprati tkaninu. Način pranja ovisit će o tome o kakvoj se mrlji radi i je li u pitanju puder ili možda maskara.

Ako je mrlja od ruža, treba ju ostrugati nožem te nanijeti malo glicerina ili vazelina, a ako je u pitanju tkanina od najlona, najbolje je upotrijebiti metilni alkohol kako bi ju omekšali. Ukoliko se mrlja i dalje primijeti, treba ponoviti postupak koristeći otapalo za masnoće ili gotovi proizvod za uklanjanje mrlja nakon čega slijedi pranje odjeće.

lipstick-stain

Mrlja od maskare može se ukloniti tako što će se u nju utrljati manji dio nerazrijeđene tekućine za pranje posuđa. Kada ste utrljali potrebno sredstvo, slijedi pranje odjeće pomoću uobičajenog praška. Ako je mrlja i dalje prisutna ne postoji drugi način nego da se tretira otapalom koje se inače koristi za kemijsko čišćenje.

Mjesta na odjeći gdje se prolio lak za nokte treba prvo osušiti bugačicom te s druge strane tkanine tretirati s malo strojnog špirita, acetona ili amil-acetata. Postoji li potreba bilo bi dobro ukloniti ostatak boje pomoću metilnog alkohola ali samo ako se ne radi o acetatnoj tkanini.

1-3

Mrlje od parfema su isto tako dio svakodnevnog života baš kao i mrlje od šminke. Dogodi li se da ste prolili malo parfema po omiljenoj majici, bilo bi dobro majicu isprati vodom, a ako se trag parfema i dalje primijeti, očistiti pomoću čistog amonijaka prije nego što se majica stavi na pranje. Osušene mrlje od parfema mogu se tretirati otopinom tople vode i glicerina u omjeru 1:1. Dobro je reagirati na vrijeme kako bi i dalje mogli nositi omiljenu haljinu, majicu ili drugi odjevni predmet.

Ne propustite