Pokušajte riješiti: Ovu zagonetku može riješiti samo pravi genije

Zanimljivosti
Pokušajte riješiti: Ovu zagonetku može riješiti samo pravi genije
.

Mladi detektiv po imenu Smit dobio je slučaj neobičnog ubistva. Slučaj je uključivao 5 ljudi koji se međusobno poznaju. Jedan od njih je ubijen pištoljem. Nažalost, dokumenta nisu sadržala ni ime žrtve ni ime ubice. Smit je pažljivo proučio sve papire i uspio da otkrije imena, zahvaljujući nekoliko važnih detalja. Da li smijete da se usudite da testirate svoju logiku? Možete li pronaći prave tragove i dokazati sebi da ste pravi istražitelj?

1) DŽON Džon je amaterski igrač tenisa. Dan nakon što se zločin dogodio, učestvivao je na turniru i igrao protiv osobe koja nije povezana sa slučajem.
dzon-0

2) DŽEK- Džek se doselio u grad godinu dana prije ubistva. On se rodio i odrastao na malom ostrvu, čiji stanovnici su uglavnom ribari, stoga je Džekov glavni san u životu da posjeduje ribarski brod.
dzek-1

3) STIV- Stiv radi kao model i zaista voli sebe. Toliko je zaljubljen u sebe da je nekoliko dana prije ubistva, počeo da pozira Bilu koji je pristao da uradi portret njegovog cijelog tijela.
stiv-2

4) BIL- Bil je poznati slikar portreta. Kaže da očekuje da će završiti Stivov portret za sedmicu dana.
bil-3

5) ALEKS- Odmah nakon što se ubistvo dogodilo, Aleks je otišao na Antarktik kao dio ekspedicije koja će proučavati morski život. Još uvijek se nalazi na Južnom polu, zajedno sa još 20 naučnika.
aleks-4

Detektiv je od prije imao zapisane sljedeće važne okolnosti:
• Sedmicu dana prije ubistva, ubica je slomio nogu.
• Stiv i Aleks su se upoznali 6 mjeseci prije ubistva.
• Aleks i ubica se poznaju od detinjstva - odrasli su u kući do kuće u velikom gradu.

Nakon malo razmišljanja, detektiv Smit je uspio da ustanovi ko su ubica i žrtva. Možete li vi?

mozete-li-vi-da-pogodite-5

EVO ODGOVORA: 

 

Kako je detektiv došao do ovih zaključaka?

• Obzirom da je Džon igrao tenis dan nakon ubistva, on nije mogao da ispali taj fatalni metak. Znamo da je ubica slomio nogu nedjelju dana prije nego što je zločin počinjen i ne postoje šanse da je mogao da se oporavi toliko brzo.

• Aleks ne može biti kriv, jer su on i ubica živjeli u susjednim kućama u djetinjstvu.

• Stiv je nevin, jer su se on i Aleks upoznali samo nekoliko mjeseci prije zločina. Kao što znamo, ubica je poznavao Aleksa od detinjstva.

Stoga, ubistvo su mogli da počine ili Džek ili Bil.

Možemo zaključiti da je Džek nevin, jer je odrastao na ostrvu i nije mogao da poznaje ubicu od djetinjstva. Ostaje nam Bil. Znamo da je sigurno živ, jer završava Stivov portret. Tako da Bil mora biti ubica.

Ostaje nam da otkrijemo ko je žrtva zločina. Detektiv Smit zna da su Aleks (koji je trenutno na Antarktiku), Džon (koji je igrao tenis dan nakon ubistva) i Stiv (koji pozira za Bila) definitivno živi. Stoga, Bil je ubio Džeka.

evo-odgovora-6-c81

Ne propustite