Voljeli biste imati sav novac svijeta? Evo koliko to zapravo iznosi..

Zanimljivosti
Voljeli biste imati sav novac svijeta? Evo koliko to zapravo iznosi..
.

U današnje vrijeme oko novca sve se "vrti", ali da li ste se ikada zapitali koliko ukupno ima novca na cijelom svijetu? Odgovor nije baš jednostavan..

Pod novčanim vrijednostima danas se podrazumijeva nešto više pojmova od pojma obične gotovine. Ono što nama prvo pada na pamet kad kažemo novac, kad mislimo na gotovinu, ekonomisti to nazivaju "M0".Sve novčanice i sav sitniš svijeta na jednoj hrpi, danas bi bilo vrijednosti od oko 5.200 milijardi dolara.

Zatim, postoji količina novca koji ekonomisti nazivaju "M1", a koju čini sva gotovine i plus sav novac koji se nalazi na svim računima u svim bankama svijeta. To je novac koji postoji u banci na računu, ali koji možete podići kad god poželite. Takvog novca je, u svijetu, čak četiri puta više od novca u novčanicama, a sve ukupno, novac svijeta u ovoj kategoriji iznosi 25.000 milijardi dolara.

Ono što ekonomisti nazivaju "M2" podrazumijeva sav iznos pod "M1" plus sva svjetska mala, kratkoročno oročena štednja. Ovom kategorijom odlazimo još jedan korak dalje i dolazimo do ukupnog iznosa od 60.000 milijardi dolara.

Na kraju imamo i kategoriju "M3" do koje se dolazi kad se "M2" dodaju sve dugoročno oročene štednje, institucionalni novac tržišnih fondova i sva druga tekuća ulaganja.

Ne propustite