SAMO IZGORJELE KUĆE I PUSTOŠ: Potresni prizori najpogubnijeg požara (FOTO)

Svijet
SAMO IZGORJELE KUĆE I PUSTOŠ: Potresni prizori najpogubnijeg požara  (FOTO)
.

Požar koji je izbio prije sedam dana u Kaliforniji, zbog jakog vjetra brzo se proširio i zahvatio nekolko okruga. 

Na stotine ljudi vodi se kao nestalo, a očekuje se da će broj nastradalih rasti.

O velikoj katastrofi svjedoče dramatični snimci, među kojima je snimak dronom u gradu Santa Rosa.

pozar3

Na snimku se vidi kako poštanska kola prolaze ulicama grada na kojima je postala samo pustoš poslije užasne vatre. Auto se kreće polako i prolazi krajem gdje su nekada djeca trčala, a odrasli uživali i pravili roštilj u svojim dvorištima.

Za sada se ne zna ni ko će ni da li ikada preuzeti svoju poštu. Vozilo je samo prolazilo kroz dio grada u kojem su ostale samo ruševine.

pozar4

Da podsjetimo, promjenljivi vjetrovi šire požare, zbog čega je hiljade osoba prisiljeno na evakuaciju, u kojima je prema posljednjim podacima stradalo 40 ljudi. Sa požarima se bori preko 10.000 vatrogasaca, koji imaju podršku aviona za gašenje požara iz vazduha, kao i helikoptera.

Guverner Kalifornije Džeri Braun izjavio je da nikada u životu nije vidio šumske požare koji su nanijeli više štete i odneli više života od aktuelnih. Navodi se da je Braun ove požare nazvao "jednom od najvećih tragedija sa kojima se Kalifornija ikada suočila".

pozar6

Guverner ove američke savezne države poručio je stanovništvu da opasnost i dalje traje i zatražio od njih da se evakuišu ukoliko im tako bude rečeno.

AP navodi da su požari izazvali štete bez presedana u Kaliforniji, pošto je 5.700 kuća i poslovnih objekata uništeno, što ove požare čini dosad najpogubnijim u toj američkoj državi.

pozar5

Vatra je u petak uvečer zahvatila skoro 69.000 hektara zemljišta, širom severne Kalifornije gorjelo je 17 požara, a 9.000 vatrogasaca borilo se sa vatrenom stihijom.

Pogledajte video:

 

Ne propustite