NOĆ PRIJE SMRTI TOŠE JE DAO POSLJEDNJI INTERVJU: Ono što je rekao mnogi pamte i danas

Show
NOĆ PRIJE SMRTI TOŠE JE DAO POSLJEDNJI INTERVJU: Ono što je rekao mnogi pamte i danas
.

Na današnji dan, 16. oktobra 2007. godine u strašnoj automobilskoj nesreći kod Nove Gradiške preminuo je makedonski slavuj Toše Proeski.

Noć prije, 15. oktobra, samo nekoliko sati prije nego što je krenuo na putovanje na kojem je izgubio život, Toše je gostovao u makedosnkoj emisiji ""Vrteleška", gdje je dao svoj posljednji intervju.  

Toše je u emisiji govorio o svojoj porodici, karijeri i planovima za budućnost te izgovorio rečenicu koja se mnogima zauvijek urezala u pamćenje.


Voditeljica Vesna Petruševska pitala ga je: - Zar ne želiš ponekad da se skloniš od svega? - na šta je Toše izgovorio: - Želim, ali ne mogu. Mašinerija me stavila, kako to kažu, 'u bubanj' i gotovo. Nema vraćanja nazad. Tražim oporavak od svakodnevnih intervjua, šminkanja, skidanja šminke, pakovanja... Sve mi je 'dovde' - izjavio je tada Toše.

- Ne mogu da budem sam, ne mogu sam da odem na kafu i u prodavnicu. Ne mogu, a želim - dodao je. Mnogi su u tim njegovim rečenicama kasnije pronalazili "misteriozne predznake" i "nagovještaje" smrti, no voditeljica Petruševska, koja je vrlo dobro poznavala Tošu, izjavila je prilikom snimanja dokumentarca o njegovoj smrti "Šest sati do neba" da joj takve priče smetaju. - To dijete je samo bilo umorno. Snimio je muzike kao 50-godišnji pjevač. Snimio je pjesama dovoljno za 20-godišnju karijeru - kaže ona.

 

PROČITAJTE JOŠ: 

Prije deset godina tragično je preminuo Toše Proeski

 

Toše Proeski napustio nas je na današnji dan prije deset godina.

Toše je poginuo u saobraćajnoj nesreći, na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške. Nesreću je skrivio njegov prijatelj i vozač, Georij Georgijevski kada je zbog prebrze vožnje izgubio kontrolu nad vozilom i udario u teretni kamion. Toše je preminuo na licu mjesta, dok je njegova menadžerica Ljiljana Petrović zadobila lakše, a vozač teže tjelesne povrede.

Makedonski pjevač bio je idol cijele regije i veliki vokalni potencijal, a iznenadna smrt zadesila ga je tokom priprema albuma na engleskom jeziku, namijenjenog evropskom tržištu.

Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, Makedonija.Njegova muzička karijera datira od 1996. godine kada se prvi put, kao petnaestogodišnjak, pojavljuje na festivalu Makfest. Svoj prvi album “Nekade vo noktja” izdaje 1999. godine,a 2003. godine izdaje svoj prvi album za naše tržište. Predstavljao je i svoju domovinu, 2004. godine na Eurosongu, čime je njegova popularnost postala još veća.

Svoj posljednji album “Igra bez granica” objavio je neposredno pred smrt, u avgustu 2007. godine, a 05. oktobra održan je i njegov posljednji solistički koncert u Skoplju.

Legende ne umiru: Najnoviji singl Tošeta Proeskog osvanuo na YouTube-u

 

Toše Proeski bio je makedonski pjevač pop i narodne glazbe, većini poznat preko svog slavnog nastupa na Eurosongu 2004.godine. Toše je poginuo u saobraćajnoj nesreći 16.10.2007.godine kao jako mlad muzičar sa tek 26 godina života. Prije nekoliko dana, na YouTube je osvanula pjesma koja je izdata kao njegov novi singl iz ove godine. Naime, kako saznajemo, pjesma je snimljena nekoliko godina prije nego je Toše poginuo, međutim objavljena je tek sada s ciljem da se tako sačuva sjećanje na poznatog muzičara i ogromnu zvijezdu. 

 

 

NJEGOVA PJESMA KRIJE ZASTRAŠUJUĆU PRIČU: Najveći hit pokojnog Tošeta Proeskog je osuđenik napisao u zatvoru!

 

Toše Proeski tragično je stradao 16. oktobra 2007. godine na auto-putu Zagreb-Lipovac. Bio je jedan od najpopularnijih pjevača na Balkanu, a njegove balade uspjevale su da dotaknu srca mnogih ljudi, a ponajviše žena.

Jedna od pjesama koja se najviše izdvojila je "Soba za tugu", a iza sebe ima zastrašujuću priču.

Prije nego što vam objasnimo pozadinu ove balade, možda je najbolje da pažljivo pročitate stihove.

"Ovo je odluka moja
jer bila volja je tvoja
da s drugim odeš od mene
i sve mi nizbrdo krene
Da mrakom zamijenim dugu
ležeći provodim dane
u ovoj sobi za tugu
sa ove zapadne strane
Ref.
Između vrata i prozora
moj krevet za tobom diše
ne mogu dalje od umora
ni metar manje ni više
i bilo šta da se desi
ja sam na istoj adresi

U taj sam krevet odavno pao
tu gdje sam pao život je stao
uzalud skidam tvoj grijeh sa sebe
sve me boli poslije tebe

Ovo je odluka moja
i mnogi će da se čude
a kada odlučim nešto
to tako mora da bude
Da mrakom zamijenim dugu
ležeći provodim dane
u ovoj sobi za tugu
sa ove zapadne strane."


Legenda o pjesmi kaže da je pisao jedan muškarac u zatvoru koji je bio na robiji zbog ubistva ženinog ljubavnika.

Stihovi pjesme su nekako stigli do Tošetovog menadžera koji je jpesmu proslijedio pjevaču. Ne treba reći koliki je hit postala, ali rijetko ko zna pravu istinu.

Govorilo se čak i da muškarac nije želio nikakav novac već samo posvetu na originalnom albumu što je i dobio.

Druga strana priče je nešto blaža i po njoj je opet u pitanju zatvorenik, ali ovoga puta nije ležao zbog ubistva već zbog pljačke banke, a pesma je posvećena njegovoj djevojci.

Ako ste pažljivo pročitali riječi pesme, možda ipak ova prva tragična verzija više odgovara pogotovo nakon riječi:

"Uzalud skidam tvoj grijeh sa sebe,sve me boli poslije tebe."

 

 Ovo je pjesma koja je snimljena nekoliko dana prije njegove pogibije

Čini se da je kao tren proletjelo deset godina od kada pjevač anđeoskog glasa Toše Proeski više nije s nama. Prerano je preminuo i to u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

Vijest da je Toše preminuo mnoge je uznemirila, neke ostavila u šoku, a ima i onih koji se i danas ne mire s činjenicom da ga više nema. Ipak, iako on nije tu, muzika je nešto što je za njim ostalo.

Jučer je na radost svih onih koji su voljeli i dalje vole njegove pjesme, objavljena nova numera Upali plamen.

Pjesma je na engleskom i predstavlja najavu albuma koji je on snimao i želio objaviti na tom jeziku. Taj projekat će svakako i biti realizovan. U ovoj pjesmi čuje se sjajan Tošetov vokal i ekranizovana je na zanimljiv način, piše Blic.

Ipak, tuga velika je skrivena iza činjenice da je ova numera nastala samo nekoliko mjeseci prije njegove pogibije.

Ovo je, svakako, još jedan način da se svi koji su voljeli njegov glas podsjete da iako više nije među živima, njegov talenat je i dalje neosporan. Pjevač je preminuo 16. oktobra 2007. godine.

 

 

Ne propustite