BLOG POSVEĆEN HRANI KOJI OBOŽAVAMO/ HAJRUDIN ŠIŠIĆ ZA NOVI.BA: Trudim se da kroz jednostavne i kratke recepte utječem na ljude

Bosna i Hercegovina
BLOG POSVEĆEN HRANI KOJI OBOŽAVAMO/ HAJRUDIN ŠIŠIĆ ZA NOVI.BA: Trudim se da kroz jednostavne i kratke recepte utječem na ljude
Njegove fotografije su mala remek djela, a hrana koju priprema je pravi melem za dušu.

Njegove fotografije su mala remek djela, a hrana koju priprema je pravi melem za dušu. 

Hajrudin Šišić iz Zenice, student je stomatologije u Sarajevu, a već dvije godine vodi zanimljiv blog o hrani, te svoju kreativnost i maštovitost u kuhinji podiže na višu razinu. 

Njegov spoj ukusnih jela i vrhunskih fotografija rezultira pravom kulinarskom senzacijom. 

Hajrudinov profil na društvenim mrežama Facebook i Instagram već imaju veliki broj pratilaca. 

Cijeli intervju sa Hajrudinom možete pročitati u nastavku: 

Novi.ba: Već dvije godine vodite zanimljiv blog o hrani koji već sada ima veliki broj pratilaca,  a na kojem svakodnevno donosite zanimljive recepte, otkud ideja da pokrenete nešto ovakvo, možete li se prisjetiti kako je sve počelo?
 
HAJRUDIN ŠIŠIĆ: Teško je odrediti tačan datum kad je sve to počelo, s obzirom da je strast prema fotografiji i kulinarstvu prisutna od malih nogu. Prije 6 godina sam samo dijelio slike na Facebook-u, svojih prvih slastica, bez neke velike ideje iza toga. Vremenom se pojavio Instagram, i prirodno je došla ideja da fotografije objavljujem na Instagramu, nakon nekoliko mjeseci primjetio sam kako pažnja na moje fotografije raste i kako raste broj upita za receptima. Nedavno sam odlučio sve to spojiti u blog na kojem bih objavljivao recepte, fotografije i sve vezano za hranu. Sad nakon par mjeseci, kad je blog već ostvario preko milion impresija mogu reći da je to sve preslo na neki viši nivo i svakodnevno se trudim da objavim kvalitetan sadržaj. 

hajrudin1

Novi.ba. Vaš blog je pravo mjesto inspiracije, odmor za oči i dušu, kažite nam gdje vi zapravo pronalazite inspiraciju za pripremanje hrane?

HAJRUDIN ŠIŠIĆ: Hvala na lijepim riječima, moj primarni cilj s ovim blogom jeste da svoju inspiraciju tako prezentujem da mogu inspirirati i druge da se okušaju u kuhanju i pripreme vrlo ukusne,ali i jednostavne recepte. Inspiraciju pronalazim u svakodnevnim sitnicama, nemam isplanirano kad ću nešto objaviti ili skuhati. Inspiracija većinom dolazi spontano i trudim se da objave budu sezonske tematike. Baš danas sam razmišljao šta bih zanimljivo mogao napraviti sa kestenom. Možda nešto čokoladno?

hajrudin2

Novi.ba: Poslastice ili pak slana jela? Šta više volite pripremati, ali i jesti, koje vam je najdraže jelo, te koja vam je omiljena kuhinja?

HAJRUDIN ŠIŠIĆ: Oboje mi je vrlo drago, i ne mogu se odlučiti za jedno. Ipak mi je nekako draže pripremati slastice, jer imam osjećaj da imam više prostora za igru i lakše mi je dekorisati slatkiše za fotografije. Najdraže jelo nemam, volim svu hranu, dok od kuhinja - kao omiljenu mogu izdvojiti talijansku. 

hajrudin5

Novi.ba: Pored toga što ulažete veliki trud u pripremu jela, veliku pažnju posvjećujete i aranžiranju koje je  potrebno za savršenu fotografiju, kako stvoriti savršenu objavu za blog i kako napraviti prekrasnu fotografiju hrane?

HAJRUDIN ŠIŠIĆ: Smatram da je hrana uvijek ukusnija ako se i vizuelno lijepo pripremi. Kroz proteklih par mjeseci svakodnevno učim o food photography i kako lijepo prezentirati hranu. Za lijepu fotografiju je potrebno dosta strpljenja i inspiracije. Nakon pripreme hrane, uvijek odvojim neko vrijeme i za prezentaciju - ta prezentacija često potraje i par sati. Trudim se da s detaljima oko i na tanjiru predstavim atmosferu same pripreme tog jela, moje trenutačno raspoloženje i ideju koja stoji iza svega toga. Naravno treba napomenuti da je potrebno i odvojiti vrijeme za obradu fotografije te za samu objavu na Instagramu i sve sto ide s tim. 

hajrudin4

Novi.ba: Obzirom da na svom blogu promovišite zdravu ishranu, da li su i koliko ljudi u našoj zemlji svjesni važnosti zdrave hrane, te možete li podijeliti neke savjete sa našim čitateljima?

HAJRUDIN ŠIŠIĆ: Trudim se da objavim što zdravije recepte, kao i svi ponekad ne mogu odoljeti čokoladi i priuštim sebi neku slasticu za koju me kasnije grize savjest. Ipak trudim se da kroz jednostavne i kratke recepte utječem na ljude da poneke, vrlo male, izmjene naprave s ciljem da se zdravije hrane. Pa tako bijeli šećer mogu vrlo lahko i jednostavno da zamjene glukozom ili fruktozom - što je za naš organizam mnogo zdravije. Također mogu navesti promjenu sa čipsa od krompira prelazak na čips od kokosa. U suštini su to sve sitnice i za koje samo potrebno malo volje i želje, a ostalo je stvar rutine i navike. 

hajrudin6

 

Ne propustite